Glavna krivca za ugotovitve v poročilu sta Poljska in Nemčija. Foto: Reuters
Glavna krivca za ugotovitve v poročilu sta Poljska in Nemčija. Foto: Reuters
V Evropi je sicer 280 termoelektrarn na premog. Foto: Reuters

Do teh ugotovitev so prišle nevladne organizacije, ki lobirajo za zeleno energijo, podatke pa so objavile v poročilu, Evropski črni oblak: Kako zaradi držav s kurjenjem premoga obolevajo njihove sosede. Pripravile so ga štiri lobistične skupine za zeleno energijo, Svetovni sklad za naravo, Združenje za zdravje in okolje, Mreža za podnebno akcijo Evrope in organizacija Sandbag.

Poročilo navaja, da je premog kljub obračanju povezave k obnovljivim virom energije, kot sta veter in sonce, v letu 2014 še vedno zakrivil 18 odstotkov toplogrednih plinov v EU-ju. Izpusti iz 257 elektrarn, za katere je bilo mogoče pridobiti podatke, so povezani z 22.900 prezgodnjimi smrtmi v letu 2013. V Evropi je sicer 280 termoelektrarn na premog.

Krivda primerov bronhitisa in astmatičnih napadov
Poročilo je poleg tega onesnaženemu zraku, ki je posledica termoelektrarn na premog, pripisalo krivdo za skoraj 12.000 novih primerov kroničnega bronhitisa in več kot pol milijona astmatičnih napadov pri otrocih v letu 2013. Zdravniška oskrba, ki so jo zahtevala ta obolenja, pa tudi zmanjšana produktivnost, ki je bila posledica odsotnosti z dela zaradi bolezni, sta povzročili občutne stroške, in sicer v višini od 32,4 do 62,3 milijarde evrov.

Ko gre za smrtne primere, jih je okoli 83 odstotkov oziroma okoli 19.000, zakrivilo vdihavanje delcev v zraku, ki so tako majhni – imajo manj kot 2,5 mikrometra v premeru – da lahko vdrejo globoko v pljuča in krvni obtok.

Največja krivca Poljska in Nemčija
"Najpogostejši primeri smrti zaradi izpostavljenosti tem delcem so kap, bolezni srca, kronične pljučnice ali pljučni rak,"
izpostavlja poročilo, ki pri tem dodaja, da se ti delci prenesejo tudi več sto kilometrov stran, čez meje, in tako vplivajo na zdravje ljudi v državi, ki ima termoelektrarne na premog, in tudi širše.

Poročilo navaja tudi največje krivce. Poljska naj bi zakrivila 4.690 smrti, Nemčija 2.490, Romunija 1.660, Bolgarija 1.390 in Velika Britanija 1.350. Zaradi onesnaženja, ki ga povzročijo same ali pa so zanj krive sosede, pa so najbolj prizadete Nemčija s 3.630, Italija s 1.610, Francija s 1.380, Grčija s 1.050 in Madžarska s 700 smrtmi letno. Podobna študija v ZDA je onesnaženju zaradi premoga pripisala krivdo za 13.000 prezgodnjih smrti letno, indijska pa celo za 115.000, poleg tega pa še za 20 milijonov primerov astme letno.