Kongresnik Bobby Rush je bil tisti, ki je bil na čelu prizadevanj za sprejetje zakona Emmetta Tilla. Foto: AP
Kongresnik Bobby Rush je bil tisti, ki je bil na čelu prizadevanj za sprejetje zakona Emmetta Tilla. Foto: AP

Zakon, imenovan po Emmettu Tillu, 14-letnem temnopoltem dečku, ki je bil brutalno umorjen leta 1955, so pripravljali že leta in je eden od okoli 200 zakonskih osnutkov, ki so jih predstavili v zadnjem stoletju in s katerimi so skušali v ZDA prepovedati linčanje.

Tilla sta v Misisipiju umorila dva belca, ker naj bi fant zažvižgal, ko je v trgovini za prodajnim pultom zagledal prikupno mladenko. Tri dni pozneje sta moška Emmetta ugrabila in tako brutalno pretepla, da sta mu popolnoma izmaličila obraz, preden sta ga ustrelila, njegovo truplo pa odvrgla v reko Tallahatchie.

Sorodna novica Temna zapuščina Ku Klux Klana: goreči križi, bele kapuce in poveličevanje čiste rase

Ko so njegovo truplo našli, je imel okoli vratu z bodečo žico privezan 30 kilogramov težek del stroja za odstranjevanje semen iz bombaža.

Emmettova mama je vztrajala pri pogrebu z odprto krsto, da bi svet videl, kaj se je zgodilo njenemu sinu, dogodek pa je postal eden ključnih trenutkov v obdobju boja za državljanske pravice temnopoltih v ZDA.

Emmett Till je bil umorjen leta 1955 v Misisipiju. Foto: AP
Emmett Till je bil umorjen leta 1955 v Misisipiju. Foto: AP

"Zakon, ki bi moral biti sprejet že zdavnaj"

"Po več kot 200 spodletelih poskusih prepovedi linčanja je kongresu končno uspelo sprejeti zakon Emmetta Tilla proti linčanju – zakon, ki bi moral biti sprejet že zdavnaj," je povedal vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer.

Zakon bo zdaj omogočil zločin obravnavati kot linč, ko zločin iz sovraštva privede do smrti ali hujše telesne poškodbe, navaja predlagatelj zakona, demokratski kongresnik Bobby Rush. Najvišja zagrožena kazen po Tillovem zakonu je 30-letna zaporna kazen.

Predstavniški dom je podoben zakonski osnutek leta 2020 sprejel z veliko večino, a ga je senat blokiral. Prejšnji teden je predstavniški dom popravljeno različico sprejel prav tako z veliko večino, senat pa ga je v ponedeljek soglasno sprejel.

"Linč je že staro in edinstveno ameriško orožje rasnega terorja, ki se je uporabljal desetletja za vzdrževanje belske hierarhije," je povedal Rush.

Kongresnik je še dodal, da sprejetje zakona Emmetta Tilla proti linčanju "pošilja jasno in odločno sporočilo, da naš narod ne bo več ignoriral tega sramotnega poglavja naše zgodovine in da bo od zdaj vedno uporabljena polna sila ameriške zvezne vlade proti vsakomur, ki zagreši to gnusno dejanje".