Ameriški obrambni minister Ashton Carter je v Irak prispel nenapovedano. Foto: Reuters
Ameriški obrambni minister Ashton Carter je v Irak prispel nenapovedano. Foto: Reuters
Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama je pred dvema mesecema oznanil napotitev dodatnih 250 ameriških vojakov v Sirijo. Foto: Reuters

Kot poročajo tiskovne agencije, se je Carter sešel z iraškim premierjem Hajdarjem Al Abadijem, iraškim kolegom Haledom Al Obaidijem in ameriškimi vojaškimi poveljniki. Osrednja tema pogovorov so bili boji proti džihadistični samooklicani Islamski državi (IS). Carter v Irak prihaja, potem ko so iraške sile v soboto sporočile, da so znova prevzele nadzor nad letalskim oporiščem Kajara 60 kilometrov južno od Mosula. To mesto na severu Iraka je sicer od junija 2014 v rokah IS-ja, letalsko oporišče pa bi bilo lahko izhodišče za prihodnje operacije za ponoven nadzor nad njim.

Carter je na letalu pred obiskom v Iraku novinarjem povedal, da bo z visokimi iraškimi predstavniki govoril o nadaljevanju operacije proti IS-ju, ki vključuje tudi ponoven prevzem nadzora nad Mosulom. Končni cilj je sicer po njegovih besedah, da bi iraške sile prevzele nadzor nad celotnim državnim ozemljem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodatne ameriške enote
Po Carterjevih napovedih bodo ZDA v Irak napotile dodatnih 560 pripadnikov vojske, s čimer se bo število ameriških pripadnikov v Iraku, ki imajo sicer predvsem nalogo urjenja iraških sil, povečalo na okoli 4.650. Med novimi pripadniki so tudi inženirji in strokovnjaki za logistiko, poroča BBC. "Dodatni vojaki bodo zagotovili podporo iraškim varnostnim silam, tudi z infrastrukturo in logističnimi zmogljivostmi v bližini zračne baze Kajara. Baza bo postala odskočna deska za ofenzivo iraških sil v Mosul," je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo.

ZDA napovedujejo nove napotitve v Irak le dva meseca po tem, ko je ameriški predsednik Barack Obama oznanil napotitev dodatnih 250 vojakov v Sirijo, kjer je uradno že 50 ameriških vojakov. Obama je umik ameriških sil iz Iraka ob koncu leta 2011 sicer označil kot velik dosežek svojega predsedniškega mandata, zaradi boja proti IS-ju pa se število ameriških vojakov v tej državi spet povečuje.