V Abu Graibu so zapornike mučili v času Sadama Huseina in tudi ko je bil v rokah ameriške vojske. Foto: EPA
V Abu Graibu so zapornike mučili v času Sadama Huseina in tudi ko je bil v rokah ameriške vojske. Foto: EPA
Mučeni iraški ujetnik
Fotografije mučenja iraških zapornikov so razburile svet. Foto: EPA

Abu Graib, ki leži v zahodnem delu Bagdada, je bil v času režima nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina eden najhujših zaporov v Iraku, saj so vanj zapirali predvsem politične zapornike in jih tam tudi mučili.

Mnogi so ZDA že večkrat pozvali, da zapre zapor Abu Graib. Ujetnike iz Abu Graiba bo ameriška vojska preselila v novo oporišče Copper, ko bodo tamkajšnje namestitve dokončno zgrajene, vendar točni datum še ni znan.

Oporišče Copper je pripor v glavnem ameriškem vojaškem oporišču, ki se nahaja na letališču v Bagdadu nedaleč od Abu Graiba, v njem pa je trenutno zaprtih 127 pomembnih iraških upornikov in visokih članov nekdanjega režima, med njimi tudi Sadam Husein.

Kruta zgodovina zapora
Zapor Abu Graib so zgradili Britanci v 60. letih prejšnjega stoletja kot visoko zavarovani objekt za iraško vlado. Ko je prišel na oblast Sadam Husein, je objekt prešel pod upravo direktorata za splošno varnost in kmalu postal znan po brutalnosti.

Samo leta 1984 naj bi bilo v njem usmrčenih več kot 4.000 ljudi. Leta 2002 je Husein razglasil predsedniško amnestijo in iz Abu Graiba izpustil zapornike, ki naj bi jih bilo takrat 15.000, med njimi tako politični zaporniki kot tudi obsojeni morilci.