Bin Laden, najbolj osovraženi človek v ZDA, je bil rojen leta 1957 jemenskemu očetu in sirski materi. Njegov oče je obogatel z gradbeništvom, zato je otroštvo preživel v izobilju. Foto: EPA
Bin Laden, najbolj osovraženi človek v ZDA, je bil rojen leta 1957 jemenskemu očetu in sirski materi. Njegov oče je obogatel z gradbeništvom, zato je otroštvo preživel v izobilju. Foto: EPA
Barack Obama in Robert Gates
Sta Obama in Gates za Afganistan skovala pravo taktiko? Foto: EPA

"Ne, ne vemo, kje je bin Laden. Če bi vedeli, bi ga takoj poskusili prijeti," je Gates dejal v intervjuju za televizijsko mrežo ABC, od koder ga povzema britanski BBC, in na vprašanje, kdaj je Washington zadnjič dobil koristne obveščevalne podatke glede lokacije skrivnostnega Savdijca, prostodušno odgovoril: "Mislim, da se to ni zgodilo že več let."

V Afganistanu, in ne v Pakistanu
Prejšnji teden je sicer neki talibanski pripornik v Pakistanu izjavil, da se je bin Laden še letos nahajal v Afganistanu in da ga je sam po terorističnih napadih na dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku srečal "večkrat", a Gates je dejal, da tega podatka ne more potrditi. Pripornik je še dodal, da se najbolj iskani človek na svetu "drži dobro".

Mediji pogosto namigujejo na to, da naj bi se bin Laden skrival na pakistanski strani meje z Afganistanom, a omenjeni pripornik je to zanikal in dejal, da je zatočišče našel v Afganistanu, saj se uporniki bojijo vstopa na pakistansko ozemlje zaradi morebitnih ameriških zračnih napadov.

Zanimivo je, da je v prejšnji teden objavljenem poročilu ameriškega senata, ki so ga pripravili demokrati iz odbora za zunanje odnose, zapisano, da bi ameriške sile leta 2001 Osamo lahko prijele, a so raje pustile, da je lahko neovirano odkorakal v nenadzorovano območje Pakistana.

Gates je komentiral tudi nedavno odločitev ameriškega predsednika Baracka Obame, da v Afganistan v kratkem pošlje dodatnih 30.000 vojakov. Z njo se je strinjal in spomnil, da se ZDA v tej državi borijo kot odgovor na napade 9. 11. leta 2001, ki jih je izvedla Al Kaida. Takrat je Washington sprejel odločitev, da bo na afganistansko območje vstopil le, "če talibani ne bodo želeli predati Osame bin Ladna".

Kako je to mogoče?
Da morajo pokazati več napora pri iskanju bin Ladna, je prejšni teden Pakistan pozval tudi britanski premier Gordon Brown, ki je dejal: "Vprašati se moramo, kako je mogoče, da po septembru leta 2001 nihče ni bil sposoben priti blizu Osami bin Ladnu in Ajmanu al Zavahiriju, številki dve teroristične organizacije Al Kaida, ali ju prijeti." Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani pa mu je odgovoril z besedami, da ne verjame, da se bin Laden skriva v njihovi državi.