V Severni Koreji je vse pripravljeno na izstrelitev rakete. Foto: Reuters
V Severni Koreji je vse pripravljeno na izstrelitev rakete. Foto: Reuters

Severna Koreja namerava v prihodnjih dneh ob 100. obletnici rojstva ustanovitelja komunistične države Kim Il Sunga izstreliti raketo, ki bo po trditvah oblasti v orbito ponesla navigacijski satelit.

Na njeno namero so se najbolj ogorčeno odzvale Južna Koreja, Japonska in ZDA, ki menijo, da gre v resnici za preizkus balistične rakete, kar je v nasprotju z mednarodnimi zavezami Severne Koreje in resolucijami Varnostnega sveta ZN-a.

O namerah severnokorejskih oblasti sta se po telefonu pogovarjala ameriški obrambni minister Leon Panetta in njegov južnokorejski kolega Kim Kvan Džin, ki sta se strinjala, da bo načrtovana izstrelitev rakete resna provokacija.

ZDA so že pred tem pozvale Severno Korejo, naj ne izstreli rakete in ne izvede jedrskega poskusa, ob tem pa na Kitajsko naslovile prošnjo, da naj uporabi svoj vpliv in oblasti v Pjongjangu prepriča, da opustijo svoje načrte.

Po poročanju južnokorejskih medijev se Severna Koreja pripravlja na jedrski poskus, ki bi bil že tretji v nizu dejavnosti v njenem jedrskem programu. Poskusno eksplozijo jedrske bombe naj bi izvedli na istem prizorišču kot prejšnja dva poskusa.

Pjongjang, ki se je pred tremi leti umaknil z šeststranskih pogajanja o jedrskem programu, se je februarja zavezal, da bo ustavil jedrske poskuse, bogatenje urana in izstrelitve raket dolgega dosega, vse to v zameno za pomoč v hrani za obubožano državo.

Letala spreminjajo poti
Načrti severnokorejskih oblasti so bili tudi vzrok za odločitev treh azijskih letalskih družb - Philippine Airlines, Japan Airlines (JAL) in All Nippon Airways (ANA), da spremenijo poti poletov nekaterih svojih letal.

Filipinska letalska družba je sporočila, da je načrtovana pot severnokorejske rakete vzhodno od otoka Luzon, zato bodo v tem času njihova letala letela po spremenjeni poti. Prizadeti bodo poleti med Manilo in ZDA, Kanado, Japonsko ter Južno Korejo. Japonski letalski družbi bosta spremenili poti letal med Tokiem in Manilo, Džakarto in Singapurjem. Čas poletov naj bi se podaljšal za pet do 20 minut, poroča BBC.

Severna Koreja vztraja, da je izstrelitev rakete miroljubna. V nedeljo so oblasti povabile tuje novinarje na izstrelitveno ploščad, kjer so si lahko ogledali raketo. V državi bodo ves teden potekale slovesnosti ob jubileju očeta Severne Koreje.