Foto:
Foto:
Demokrat John Kerry porokam med homoseksualci ne nasprotuje.

To je Arnold Schwarzenegger ukazal pravosodnemu ministru Kalifornije Billu Lockyerju.

Predtem so sicer homoseksualni pari dosegli pomembno zmago, saj je sodnik Ronald Quidachay v petek zavrnil zahtevo po začasni zaustavitvi izdajanja dovoljenj za poroke. Kot je pojasnil, se je za to odločil, ker konservativne skupine, ki so vložile zahtevo, niso uspele dokazati, da bi poroke istospolnih parov lahko povzročile nepopravljivo škodo.

Medtem se je v San Franciscu nadaljevalo izdajanje poročnih dovoljenj homoseksualnim parom, kar je s posebnim ukazom pred tednom dni omogočil novi župan Gavin Newsom. Ta je mestnim uradnikom ukazal, naj ne diskriminirajo več, čeprav državni zakon poroko opredeljuje kot zvezo med moškim in žensko. Newsom naj bi svojo odločitev sprejel po govoru o položaju v državi predsednika Georgea Busha, ki je zagrozil z ustavnim amandmajem o prepovedi porok istospolnih parov.

Američani nasprotujejo porokam med homoseksualci
Dve tretjini Američanov sicer nasprotujeta porokam med homoseksualci, v Kaliforniji je nasprotnikov takih porok le 50 odstotkov, medtem ko jih v San Francisco kar 58 odstotkov podpira poroke med homoseksualci, zato je Newsom vsaj v lokalnem okolju povlekel pravo potezo.

Demokrati iz Washingtona, predvsem pa predsedniška kandidata stranke, John Kerry in John Edwards, niso veseli, ker bodo republikanci to eksplozivno temo zagotovo skušali izkoristiti v času volitev, s čimer bodo pozornost volivcev odvrnili od pomembnejših tem. Demokratom je nerodno, saj zagovarjajo pravice homoseksualcev, vendar si tega ne upajo reči na glas, ker je večina Američanov proti, zato govorijo o civilnih zvezah.