Tajvan se je ZDA zahvalil za prodajo orožja, ki naj bi se uporabljalo za
Tajvan se je ZDA zahvalil za prodajo orožja, ki naj bi se uporabljalo za "vzdrževanje statusa quo na področju miru in stabilnosti". Foto: Reuters
Kitajska, ZDA
Peking ZDA opozarja, da bo prodaja orožja Tajvanu "škodila medsebojnemu zaupanju in sodelovanju". Foto: EPA

Prodaja pomeni nadgradnjo in med drugim vključuje opremo, s katero bo Tajvan trenutni obrambni sistem spremenil iz analognega v digitalnega, sporočajo v ameriški vladi.

Tajvan se je ZDA zahvalil in sporočil, da so s poslom "povečali njihovo samozavest in možnost vzdrževanja statusa quo na območju miru in stabilnosti v Tajvanski ožini".

"Še naprej si bomo prizadevali za konstruktiven dialog s Pekingom, spodbujali pozitiven razvoj odnosov čez ožino. Hkrati bomo še naprej povečevali obrambne naložbe, tudi z domačimi obrambnimi industrijami in raziskavami na tem področju, da pokažemo svojo zavezanost samoobrambi Tajvana," so v izjavi za javnost zapisali v tajvanskem predsedniškem uradu.

Kitajska posel obsoja
Kitajska je že obsodila ameriško-tajvanski posel, ZDA pa pozvala, naj ustavijo prodajo orožja Tajvanu. "Tajvan je neizogibno del kitajskega ozemlja in strogo nasprotujemo prodaji orožja," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang.

"Napačna poteza ZDA je v nasprotju z dogovorom, ki sta ga dosegla oba predsednika v Mar-a-Lagu, in s pozitivnim razvojem odnosov med ZDA in Kitajsko. To bo škodilo medsebojnemu zaupanju in sodelovanju," so pred tem sporočili s kitajskega veleposlaništva v ZDA.

Za Peking Tajvan del Kitajske
Čeprav Tajvan že od leta 1949 živi samostojno, v Pekingu na otok gledajo kot na odpadniško provinco, s katero naj bi se znova združili.

ZDA sicer nimajo uradnih odnosov s Tajpejem od leta 1979, ko so se diplomatsko obrnile proti Pekingu, a z njim ohranjajo obsežne gospodarske in vojaške vezi. ZDA so tako glavni dobavitelj orožja za Tajvan. Podoben orožarski posel, vreden 1,83 milijarde dolarjev, sta državi izvedli decembra 2015 pod administracijo takratnega ameriškega predsednika Baracka Obame.