Po letu in pol so tako ZDA končale prekinitev potovanj iz večjega dela sveta, vključno z EU-jem, Kitajsko in Indijo. Foto: Reuters
Po letu in pol so tako ZDA končale prekinitev potovanj iz večjega dela sveta, vključno z EU-jem, Kitajsko in Indijo. Foto: Reuters

"Za otroke do 18. leta starosti za zdaj cepljenje ni obvezno. Če potujejo v spremstvu, bodo morali predložiti največ 72 ur star negativni izvid testa, če potujejo brez spremstva, bo veljal le test, opravljen v največ 24 urah. Za otroke, mlajše od dveh let, test ni potreben," je za Radio Slovenija poročal dopisnik Andrej Stopar.

Stopar dodaja, da v večini ameriških zveznih držav, razen v določenih, kot sta New York in Kalifornija, "ne uporabljajo digitalne oblike potrdil o cepljenju, ampak upoštevajo bele izkaznice, ki jih izdajajo Centri za nadzor in preprečevanje bolezni, CDC. Pri tujih državljanih upoštevajo evropska digitalna potrdila, natisnjena potrdila o cepljenju, ki jih izda pristojni organ, na spletni strani CDC-ja pa zagotavljajo, da upoštevajo tudi fotografije potrdil in cepilnih knjižic na pametnih telefonih."

S tem se je po letu in pol končala prekinitev potovanj v ZDA, ko je bilo prepovedano v ZDA, če je bila oseba v 14 dneh v kateri izmed 33 držav, med njimi članicah EU-ja, Kitajski, Južni Afriki, Braziliji, Združenem kraljestvu, Iranu in Indiji. Prepoved prihoda tujcev je na začetku leta 2020 podpisal takratni predsednik Donald Trump.

ZDA odprle meje za cepljene

Ameriške letalske družbe so samo v ponedeljek pričakovale 50 odstotkov več tujih potnikov v primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko jih je bilo okoli 20.000, ukinitev prepovedi so komaj dočakali tudi v turizmu.

Skoraj v celoti so bili prepovedani tudi prehodi kopenske meje s Kanado in Mehiko, kar se zdaj prav tako ukinja.

"Bilo je zelo težko. Samo sina želim videti," je dejala 63-letna Britanka Alison Henry, ki se je odpravila v New York, da bo tam po 20 mesecih videla svojega sina.

Letalske družbe, ki so po septembrski najavi odprtja meja od 8. novembra naprej dobile povečano število rezervacij, bodo morale od potnikov pridobiti tudi podatke, da jih bodo lahko spremljale.

Ameriške oblasti bodo priznale cepljenje s cepivi, ki jih je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Poleg cepiv Pfizerja, Moderne in Johnson & Johnsona, ki jih uporabljajo v ZDA, so to še cepiva AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac in Covishield.

Ameriški državljani in tisti s stalnim bivališčem in dovoljenjem za delo v ZDA ter tisti, ki so pridobili posebno dovoljenje, so sicer lahko potovali tudi v času prepovedi.

Enako pravilo glede prepovedi vstopa ameriškim državljanom so uvedle tudi evropske države, a za precej manj časa kot ZDA. EU je potnikom iz ZDA dovolil vstop junija, Združeno kraljestvo pa 28. julija.

Na obisk k svojcem

Na mehiški in kanadski strani meje z ZDA so se kolone avtomobilov in dolge vrste pešcev začele daljšati že v nedeljo zvečer, saj so ljudje nestrpno čakali, da po dolgih mesecih ločitve obiščejo svojce, ali pa se odpravijo na dolgo pričakovani dopust.

Trump je sprva uvedel prepoved obiska tujcev iz Kitajske februarja lani, mesec pozneje je prepovedal vstop državljanom iz EU-ja oziroma območja schengena, Velike Britanije, Indije in Brazilije. Prepoved je veljala tudi za potnike iz Kanade in Mehike.

Letalske družbe organizirajo dodatne polete

Zaradi poletov v ZDA se je povečalo tudi število potnikov na letališčih po Evropi, na Kitajskem, Indiji in drugod po svetu.

Letalske družbe organizirajo številne dodatne polete, da zadostijo višjemu povpraševanju, zaradi česar na mejnih prehodih v menjalnicah zmanjkuje dolarjev, v mehiškem Juarezu pa so za čakajoče v dolgih vrstah začeli celo postavljati prenosna stranišča.