Načrt, o katerem sta se pogovarjala voditelja, predvideva vpoklic sil v Bagdad iz ostalih delov države. Foto: EPA
Načrt, o katerem sta se pogovarjala voditelja, predvideva vpoklic sil v Bagdad iz ostalih delov države. Foto: EPA
Nuri Al Maliki in George Bush
Varnostni načrt za Irak je po mnenju voditeljev vstopil v drugo fazo - lov in odstranjevanje teroristov. Foto: EPA

George Bush želi s povečanjem sil in iraškega vojaškega osebja zmanjšati nasilje v iraški prestolnici in celotni državi, o načrtu pa sta s premierjem Nurijem Al Malikijem razpravljala med srečanjem v Beli hiši. Slednji je dejal, da je povečanje vojaškega osebja ključnega pomena za stabilizacijo razmer v državi in zaščito iraških civilistov ter da sta državi odločeni, da bosta premagali terorizem.

Bush se je Al Malikiju zahvalil za njegov pogum in vztrajnost v boju proti nasilju v Iraku in mu zagotovil, da ZDA podpirajo iraško vlado in narod. Koalicijske in iraške sile naj bi zagotavljale varnost v posameznih četrtih in razširile varnostno prisotnost, s čemer bodo skušali premagati tiste, ki spodbujajo nasilje.

Bush in Maliki sta na srečanju govorila tudi o razmerah v Libanonu. Iraški premier se je zavzel za takojšnjo ustavitev nasilja, mednarodno skupnost pa je pozval, naj podpre Libanonce in jim zagotovi humanitarno pomoč. Bush je dejal, da ne vidi nobenega protislovja v tem, da ZDA pošiljajo humanitarno pomoč Libanoncem, hkrati pa pospešujejo dobavo orožja Izraelu. Dejal je, da Washington podpira libanonsko vlado, a si želi trajno premirje, za kar pa je potreben odločen boj proti skrajni skupini Hezbolah.

Srečanje med Bushem in Al Malikijem je trajalo dve uri, Al Maliki pa naj bi v sredo nagovoril še ameriški kongres. Vendar je že prišlo do zapletov, saj demokrati zahtevajo odpoved govora iraškega premiera v kongresu, če se ta ne bo opravičil zaradi iraških obtožb izraelskega napada na Libanon in palestinska ozemlja.