Obrambni minister ZDA Robert Gates po Kitajski in Japonski zaključuje vzhodnoazijsko turnejo z obiskom Južne Koreje. Foto: EPA
Obrambni minister ZDA Robert Gates po Kitajski in Japonski zaključuje vzhodnoazijsko turnejo z obiskom Južne Koreje. Foto: EPA
Protesti v Seulu
Gatesa so v Seulu pričakali tako protesti proti ameriški navzočnosti na Korejskem polotoku kot protesti proti neodločnosti ob severnokorejskih provokacijah. Foto: EPA

Gates je na začetku poudaril, da je za vsak diplomatski premik potrebno prenehanje vseh izzivanj in izpolnjevanje mednarodnih obveznosti. "Glede na naslednje korake Severne Koreje, so diplomatska pogajanja vsekakor mogoča. Prvi so na vrsti neposredni stiki med DPRK-jem in Seulom," je ob prihodu povedal zbranim novinarjem.

Najprej dejanja, nato pogajanja
"Če ali ko bo Severna Koreja z dejanji pokazala, da so lahko pogajanja plodna in vodena v dobri veri, tedaj bi se lahko vrnili k šeststranskim pogajanjem. Toda vodstvo DPRK-ja mora prenehati nevarno izzivati in narediti konkretne korake k spoštovanju njihovih mednarodnih obveznosti," je Gates pojasnil, v kakšnih okoliščinah bi se lahko nadaljevala pogajanja "šesterice", ki jo sestavljajo Severna in Južna Koreja, Kitajska, Rusija, Japonska in ZDA in katere glavna naloga je reševanje korejskega vprašanja.

Kim želi neposredne pogovore z ZDA
Pjongjang si pred začetkom novega kroga pogovorov v okviru šesterice želi neposrednih pogovorov z Washingtonom, kar pa ZDA vztrajno zavračajo. Režim Kim Džong Ila v zadnjem letu s provokacijami in incidenti, kot sta bila potopitev ladje Čeonan in topniško obstreljevanje otoka Jeonpjeong, utrjuje položaj "prestolonaslednika" Kim Džong Una.

V ospredju spora ostaja jedrsko orožje
Severna Koreja vztraja, da je do obstreljevanja prišlo zaradi južnokorejske vojaške vaje v spornih vodah Rumenega morja, ob tem pa tudi vztrajno zanika potopitev južnokorejske vojaške ladje, pri čemer je umrlo 42 mornarjev. ZDA in Južna Koreja zahtevajo od Severne Koreje, da spoštuje lastne obljube o ustavitvi jedrskega oborožitvenega programa. Razkritje tovarne s centrifugami za obogatitev urana po besedah Seula, dokazujejo, da deluje Pjongjang ravno v nasprotni smeri, saj si s tem utira tudi drugo pot do jedrske bombe.

"Nejasna" modernizacija kitajske vojske
Gates je v Južno Korejo pripotoval iz Japonske, kjer je za konec obiska predaval na tokijski univerzi. Predtem se je tri dni mudil na Kitajskem, kjer si je prizadeval za izboljšanje sodelovanja na obrambno-vojaškem področju. Gates je med predavanjem ponovno poudaril zaskrbljenost nad krepitvijo kitajske vojske, ki je ravno ta teden pokazala svojo moč, ko je preizkusila lastnega nevidnega lovca. Kljub "nejasnemu" programu modernizacije Ljudske osvobodilne vojske pa je Gates prepričan, da predsednik Hu Džintao trdno nadzoruje vojsko.