Clintonovo so na letališču na Tajskem pričakale ženske v tradicionalnih nošah. Foto: EPA
Clintonovo so na letališču na Tajskem pričakale ženske v tradicionalnih nošah. Foto: EPA

Clintonova, ki je v torek prispela na Tajsko, je v pogovoru za tajsko televizijo povedala, da je administracija predsednika Baracka Obame še vedno pripravljena na pogajanja z Iranom glede njegovega jedrskega programa, a je opozorila, da "jedrska ura tiktaka".

Clintonova je povedala, da so ZDA pripravljene okrepiti obrambo njihovih partneric v regiji. "Če ZDA razprejo obrambni dežnik nad regijo, če naredimo še več, da zaščitimo naše zalivske zaveznice, je malo verjetno, da bo Iran močnejši ali varnejši," je povedala Clintonova in dodala, da Teheran ne bo mogel ustrahovati in prevladovati, kot očitno misli, da bo lahko, ko bo imel jedrsko orožje.

Asean predvsem o Severni Koreji in Mjanmaru
Ameriška zunanja ministrica je po intervjuju za tajsko televizijo odpotovala na otok Puket, kjer se bo udeležila zasedanja zunanjih ministrov Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean). Zasedanja se bodo poleg Clintonove udeležili tudi predstavniki Evropske unije, govorili pa naj bi med drugim tudi o morebitnih vezeh med Severno Korejo in Mjanmarom na jedrskem in vojaškem področju.

Zaskrbljenost med vse večjo povezanostjo Severne Koreje in Mjanmara (Severna Koreja naj bi namreč Mjanmaru dostavljala jedrsko tehnologijo) je že v torek izrazila tudi Clintonova, ki je prepričana, da bi ta naveza destabilizirala območje in da bi bila neposredna grožnja za sosede Mjanmara.