FBI je Rujo Ignatovo na svoj seznam desetih najbolj iskanih kriminalcev uvrstil leta 2022. Foto: FBI
FBI je Rujo Ignatovo na svoj seznam desetih najbolj iskanih kriminalcev uvrstil leta 2022. Foto: FBI

44-letno v Bolgariji rojeno Nemko FBI išče zaradi 4,5 milijarde dolarjev težke prevare s kriptovalutami, imenovane "OneCoin".

Ignatova je pogrešana od leta 2017, ko so ameriške oblasti izdale nalog za aretacijo. Pred tremi tedni je BBC-jev podkast in dokumentarni film razkril njene povezave z bolgarskim podzemljem in osumljenim mafijskim šefom, vpletenim v njeno izginotje in morebitni umor.

Kljub temu pa oblasti nikdar niso opustile kazenskega pregona Ignatove. Leta 2022 jo je FBI uvrstil na svoj seznam 10 najbolj iskanih oseb in zanjo razpisal nagrado 100.000 dolarjev, ki so jo pozneje dvignili na 250.000 dolarjev. V sredo so to vsoto znova dvignili, in to na kar pet milijonov.

"Ponujamo nagrado pet milijonov za informacije, ki bi privedle do aretacije in/ali obsodbe nemške državljanke Ruje Ignatove, znane kot "kriptokraljica", zaradi njene vloge v eni od največjih mednarodnih prevar v zgodovini," je povedal predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Ignatova je trenutno edina ženska, ki jo iščejo v sklopu programa State Departmenta za meddržavni kriminal.

Bo pet milijonov premamilo morebitne priče?

Prav tako pet milijonov dolarjev je razpisanih na Daniela Kinahana, vodjo enega največjih mamilarskih kartelov v Evropi, kriminalnega šefa iz Rusije Semjona Mogiljeviča in Yulana Adonaya Archago Caríasa "Porkyja", najvišje rangiranega člana kriminalne združbe MS-13 iz Hondurasa.

Nemške oblasti so proti Ignatovi že vložile obtožnico, v Bolgariji, kjer je OneCoin deloval iz prestolnice Sofije, pa so oblasti sporočile, da bodo obtožnico proti njej vložile v odsotnosti.

Jamie Bartlett, čigar BBC-jev podkast o Ignatovi je pritegnil pozornost mednarodne javnosti, meni, da so ZDA nagrado zvišale, da bi morda tako premamile ljudi, ki jo morda še ščitijo.

"FBI zdaj usmerja svoja prizadevanja v ljudi okoli Ruje in skušajo premamiti njene tesne sodelavce, da bi stopili v stik z njimi. 100.000 dolarjev ni dovolj, da bi klonil član kriminalne združbe ali telesni stražar in poklical FBI – preprosto preveč tvegano je. Ampak pet milijonov je pa druga zgodba. Verjetno bomo v nekaj tednih videli, ali je delovalo," je povedal.