ZDA se bojijo morebitnega iranskega napada. Foto: EPA
ZDA se bojijo morebitnega iranskega napada. Foto: EPA

Ameriški mediji, ki se sklicujejo na vire iz Bele hiše, poročajo, da so ZDA okrepile zemeljske in morske obrambne sisteme v Kuvajtu, Katarju, Združenih arabskih emiratih in v Bahrajnu, ladje z raketnimi obrambnimi sistemu pa so razporedile na položaje v Sredozemskem morju in okolici.

Ameriški general David Petraeus, ki je na čelu ameriškega poveljstva za Bližnji vzhod, je povedal, da so ZDA januarja v štirih zalivskih državah, ki jih ni imenoval, namestile osem protiletalskih raketnih obramb patriot. Oblasti so ob tem povedale, da je širitev namenjena povečanju zaščite ameriških in zavezniških sil v Zalivu.

Krepitev obrambnih sposobnosti v Perzijskem zalivu se je začela že pod administracijo nekdanjega predsednika Georgea Busha, pod Barackom Obamo, ki si prizadeva za uvedbo novih sankcij proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa, pa se je le še okrepila.

Mullen: Možnosti za odgovor Iranu so odprte
Načelnik štaba združenega poveljstva, admiral Mike Mullen, je povedal, da mora imeti Pentagon odprte vse vojaške možnosti za spopad z Iranom, če se bo zanj odločil predsednik Obama. "Vodja je jasno povedal, da je zaskrbljen zaradi jedrske grožnje, ki jo predstavlja Iran, vendar da bi bilo neprimerno razpravljati o obrambnih ukrepih, ki jih imamo pripravljene kot odgovor na to grožnjo," je povedal Mullenov tiskovni predstavnik.