Obrambni proračun se povečuje že peto leto zapored. Foto: EPA
Obrambni proračun se povečuje že peto leto zapored. Foto: EPA

Predvideni stroški za obrambo se bodo v primerjavi z letošnjim letom povišali za pet odstotkov. Proračunski načrt, ki ga je javnosti teden dni pred uradno objavo posredoval neki visoki uradnik v Pentagonu, naj bi bil razvojno naravnan, saj je za takšne programe namenjenih 8 odstotkov več denarja.

Tako naj bi vojska postala učinkovitejša in prožnejša sila, ki bi bila sposobna vsestranskega boja s teroristi. Obrambni ekretar Donald Rumsfeld meni, da je predvideni proračun pravšnji za financiranje zastavljenih ciljev.

V proračun pa ni zajeta Busheva napoved, ki namerava za vojno v Iraku in Afganistanu od kongresa pridobiti dodatnih 50 milijard dolarjev. Stroški obeh operacij naj bi samo letos znašali 120 milijard.

Proračun za vojsko se v ZDA povečuje že peto leto zapored, potem ko je vojska po koncu hladne vojne v 90. letih prejšnjega stoletja prejemala precej manj denarja.

Domoljubni zakon do 10. marca
Člani zgornjega doma kongresa so medtem potrdili podaljšanje t. i. domoljubnega zakona, ki je bil uveden po napadih 11. septembra 2003 in ki daje represivnim organom večja pooblastila na račun državljanskih pravic v boju proti terorizmu. Sprva naj bi zakon veljal le do 31. decembra lani, po podaljšanju pa bo veljal do 10. marca.