Ruske oblasti so pretekli mesec zmanjšale število diplomatskega osebja. Foto: EPA
Ruske oblasti so pretekli mesec zmanjšale število diplomatskega osebja. Foto: EPA

V Moskvi jih bodo potem znova začeli izdajati 1. septembra, medtem ko jih na konzulatih po državah tudi po tem datumu ne bodo več izdajali. Dodali so, da so vsi dogovorjeni intervjuji s prosilci za vizume odpovedani. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je odločitev označil za ameriški poskus netenja nezadovoljstva ruskih državljanov z oblastmi. Na vprašanje, ali bo Rusija uvedla povračilne ukrepe, je Lavrov dejal, da "se ne bomo znašali nad ameriškimi državljani".

Ruske oblasti so minuli mesec zmanjšale število ameriškega diplomatskega osebja v državi za 755 uslužbencev na 455 - toliko, kot jih ima Rusija v ZDA. Gre za povračilni ukrep proti novim sankcijam, ki jih je uvedel ameriški kongres. "Ruska odločitev o zmanjšanju diplomatske prisotnosti ZDA postavlja pod vprašaj resnost Rusije v prizadevanjih za boljše odnose," so v sporočilu za javnost zapisali na ameriškem veleposlaništvu.

ZDA imajo v Rusiji tri konzulate; v Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu in Vladivostoku. Tisti, ki bodo želeli potovati v ZDA, bodo morali zdaj po vizum v Moskvo.

V Moskvi bodo prav tako prenehali izdajati vizume za državljane Belorusije, kjer ZDA nimajo veleposlaništva. Ti bodo morali zdaj po vizum za ZDA v Kijev, Varšavo ali Vilno.

Rusija imenovala novega veleposlanika v ZDA
Po koncu mandata Sergeja Kisljaka, ki se je v predvolilnem času v ZDA sestal z več člani Trumpove administracije, je Rusija za novega ruskega veleposlanika v ZDA izbrala Anatolija Antonova. 62-letni namestnik zunanjega ministra je profesionalni diplomat, med leti 2011 in 2016, v času ruske priključitve Krima, pa je bil tudi namestnik ruskega obrambnega ministra. Zaradi podpore nastanitve ruske vojske v Ukrajini je tudi na EU-jevem seznamu uradnikov, povezanih s sankcijami Rusiji.