Welby je zadnja leta preživel priklenjen na naprave, ki so mu poddaljševale življenje. Foto: EPA
Welby je zadnja leta preživel priklenjen na naprave, ki so mu poddaljševale življenje. Foto: EPA
Mario Riccio in Welbyjeva sestra Carla
Na tiskovni konferenci je poleg Riccia spregovorila tudi Welbyjeva sestra Carla. Foto: Reuters
Podpora Welbyju pred smrtjo
Neozdravljivo bolan Welby je popolnoma razdelil italijansko javnost. Foto: EPA
Italijana muk odrešil zdravnik

Anestezist Mario Riccio je danes dejanje priznal, povedal pa je tudi, da je pred izklopom respiratorja Welbyja v skladu z njegovo željo omamil.

Usmiljenemu zdravniku grozi 15 let zapora
Riccio je na novinarski konferenci pojasnil, da je bil v zadnjih tednih v stiku z voditeljem italijanske radikalne stranke Marcom Capattom, ki ga je vprašal, če bi bil pripravljen uresničiti Welbyjevo željo. "Ker tako kot Welby zagovarjam pravico pacienta, da odkloni zdravstveno oskrbo, ki je v Italiji absolutno priznana in široko uveljavljena, nisem videl ovire in sem dejal, da sem na voljo," je svojo plat zgodbe predstavil anestezist.

Ker je v Italiji evtanazija prepovedana, Ricciju zdaj grozi 15 let zaporne kazni. Italijanski radikalci so sicer v zadnjih tedni razplemtele razprave o evtanazije odločno zagovarjali pravico bolnika, da odloči o svoji smrti, oziroma, da zavrne bolniško oskrbo.

Smrt že buri duhove
Za razliko od radikalcev pa je poslanec majhne, a vplivne Krščansko-demokratske stranke Luca Volonte Welbyjevo smrt že označil za umor in dejal, da storilci ne smejo ostati nekaznovani. Dodal je še, da je šlo za "nasilno, škandalozno in izkoriščevalsko dejanje" združenja v podporo evtanaziji Luca Coscioni in Radikalne stranke, ki sta Welbyjevo prošnjo po smrti podprla.

Volontejevim kritikam se je pridružil tudi Ignazzo La Russa, član desničarskega Nacionalnega zavezništva. La Russa je radikalce obtožil barbarskega načina izkoriščanja Welbyjevega primera in dodal: "Če želiš razpravo v parlamentu, jo lahko zahtevaš na drugačen način."
Nihče ni hotel ugoditi Welbyjevi prošnji
Welby je septembra razburil pretežno katoliško Italijo, ko je predsedniku Georgiu Napolitanu poslal pismo, v katerem ga je prosil, naj mu priznajo vsaj pravico do samomora, potem ko se je zaman boril, da bi mu izklopili naprave, ki so ga ohranjale pri življenju.

Sodišče je namreč Welbyjevo prošnjo za prekinitev pomoči zavrnilo, tožilstvo pa je odločitev sodišča kritiziralo in poudarilo, da pravice do prekinitve življenja ne podeljuje sodišče. Tudi predstavniki italijanskega sveta za zdravstvo so na zahtevo italijanskega ministrstva za zdravstvo presodili, da odklop v Welbyjevem primeru ne bi bila ustrezna rešitev, saj naj odklopu ne bi sledila neposredna smrt.

Welby je bil zadnja tri desetletja priklenjen na invalidski voziček, zadnjih pet mesecev ni mogel niti vstati s postelje, pri življenju pa so ga ohranjali z umetnim dihanjem in hranjenjem.

Italijana muk odrešil zdravnik