Foto:
Foto:
Nelegalnih poslov obtoženi nekdanji direktor Jukosa Mihail Hodorkovski.

Ponudba velja tako za delnice Jukosa kot za delnice družb, ki jih neposredno ali posredno obvladuje Menatep s svojimi partnerji.

Menatep ima v lasti 44,1-odstotni delež Yukosa, kolikšen delež v tej naftni družbi imajo delničarji Menatepa neposredno, pa ni znano. Leonid Nevzlin, ki ima prek Menatepa v lasti 3,5 odstotka Jukosovih delnic, je dejal, da je človeško življenje dragocenejše od delnic.

Ruska vlada, ki je Hodorkovskega zaradi domnevnih nepravilnosti v poslovanju Jukosa prijela že pred petimi meseci, se za zdaj še ni odzvala.

Obtoženi Hodorkovski, ki je z mesta direktorja Yukosa odstopil kmalu po aretaciji 25. oktobra lani, in večji delničar Jukosa Lebedov sta še vedno v priporu, kjer čakata na sojenje. Sodišče pa je že večkrat zavrnilo prošnje njunih odvetnikov, da ju ob plačilu varščine spusti na prostost.

Nekateri kritiki so preiskavo zoper Jukos označili za politično motiviran poskus Kremlja, da bi zmanjšal ugled Hodorkovskega. Ruski predsednik Vladimir Putin pa vztraja, da gre pri vsej zadevi za boj proti korupciji.

Nevzlin skupaj s še enim delničarjem Menatepa Vladimirjem Dubovom trenutno živi v prostovoljnem azilu v Izraelu, saj so bile zoper vse delničarje Menatepa vložene obtožbe zaradi prevar in davčnih utaj.