Glavni simptom kolere je huda diareja, ki lahko privede do dehidaracije, vročine in celo smrti. Foto: EPA
Glavni simptom kolere je huda diareja, ki lahko privede do dehidaracije, vročine in celo smrti. Foto: EPA
Kolera mori po Zimbabveju

Minister za zdravje David Parirenyatwa je razkril, da javne bolnišnice v državi sploh ne delujejo. "Poleg tega osebje ni motivirano, zato potrebujemo vašo podporo, da bomo znova zagnali naš zdravstveni sistem." Svet je zaprosil za 1,5 milijona ameriških dolarjev pomoči na mesec, ki jih Zimbabve potrebuje za izplačilo plač bolnišničnemu osebju, da bi prekinilo stavko, nujno pa potrebujejo tudi zdravila, živila in material.

Zaradi epidemije kolere, ki je izbruhnila avgusta, je po podatkih Združenih narodov zbolelo več kot 12.000 ljudi. Zaradi nemogočih delovnih razmer in neizplačanih plač na ulicah protestirajo zdravniki in drugo osebje.

Najhuje v prestolnici
Kolera, smrtonosna bolezen, ki se prenaša z vodo, naj bi se pojavila zaradi propada sistema čistilnih naprav in dotrajane kanalizacije. Najbolj je prizadeta prestolnica Harare, kjer je umrlo že 177 ljudi, še 6.448 je okuženih. V mestu od nedelje tudi ni dostopa do pitne vode, saj je zmanjkalo čistilnih tablet.

Obstaja tudi velika nevarnost širjenja v sosednje države. Tako o prvih primerih že poročajo iz Južnoafriške republike, kjer je zaradi kolere umrlo šest ljudi, 400 je okuženih. O posameznih okuženih poročajo tudi iz Bocvane in Mozambika.

Kolera je le ena izmed hudih težav, v katerih se koplje Zimbabve. Država ima najvišjo, nekajmilijonsko inflacijo na svetu, zaostrene pa so tudi politične razmere, saj se je po volitvah vnel boj za oblast med dozdajšnjim predsednikom Robertom Mugabejem in opozicijskim vodjo Morganom Tsvangirajem.

A. P.

Kolera mori po Zimbabveju