Številni prebivalca Mosula živijo v strahu pred džihadistično interpratacijo islamskih zakonov in strogimi kaznimi za vse, ki zakonov ne spoštujejo. Foto: Reuters
Številni prebivalca Mosula živijo v strahu pred džihadistično interpratacijo islamskih zakonov in strogimi kaznimi za vse, ki zakonov ne spoštujejo. Foto: Reuters
false
Ženske v Mosulu morajo biti popolnoma zakrite, tudi roke morajo imeti pokrite z rokavicami. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Britanski BBC je objavil videoposnetek življenja v tem drugem največjem iraškem mestu, ki so ga pred enim letom zavzeli borci skrajne Islamske države (IS). Na posnetkih, ki jih je objavil Ghadi Sary, so vidni ljudje, ki živijo v strahu pred kaznijo, če ne bi spoštovali islama, kot ga interpretira IS.

Nadzor žensk
Sprememb je kar nekaj, med vidnejšimi je popoln nadzor žensk, ki morajo biti popolnoma pokrite, nositi morajo tudi rokavice, hišo pa lahko zapustijo le v spremstvu moškega sorodnika. "IS je zelo strog glede ženskih oblačil. V črnino moramo biti oblečene od glave do peta," je dejala ženska, ki so jo v videoposnetku poimenovali Hana. Dodala je, da ni zapustila doma, vse odkar je IS zavzel mesto.

"Potem pa sem nekega dne vprašala moža, ali me lahko pelje ven, pa čeprav bom morala nositi kimar (dolgo obleko, ki zakriva lase, vrat in ramena, obraz je viden). Ko sem se pripravljala, me je mož prosil, naj si nadenem nikab (tančica za obraz). Njegova prošnja me je tako presenetila, da sem za trenutek pomislila, da bi ostala kar doma, a sem si premislila," razlaga Hana. "Šla sva v prijetno restavracijo ob reki, kamor sva hodila že kot zaročenca. Takoj ko sva sedla, mi je mož dejal, da si tančico lahko snamem z obraza, saj v restavracijo ni bilo nikogar od IS-ja in da je restavracija varna za družine."

Ko si je tančico snela, je do njiju pristopil lastnik restavracije in moža prosil, da si Hana tančico znova nadene, saj da IS opravlja nepričakovane obhode. "Slišali smo zgodbe, da so kaznovali može, katerih žene niso nosile tančice. Staršem neke ženske so prepovedali voziti avtomobil. Tisti, ki jim nasprotujejo, so tepeni in ponižani."

Neka ženska na posnetku Ghadiju razlaga, da je sicer ne moti, ker nosi burko, da pa je "način, na katerega nam to vsiljuje, izredno grob". "Zvišale so se tudi cene nikabov. Kaj naj stori nekdo, ki ima štiri ali pet hčera?" se je spraševala.

Motenje vsakodnevnega življenja
"Življenje v Mosulu je postalo nerazpoznavno," je zapisal BBC. Primanjkuje pitne vode, ker ne odvažajo več smeti, vode postajajo onesnažene. Vsa gradbena dela stojijo, veliko šol je zaprtih. Odprte so le tiste, ki izvajajo učni program po nareku IS-ja. Večina ljudi nima stika z zunanjim svetom, saj spletne povezave ne delujejo.

Preganjanje manjšin
Na videoposnetku življenja v Mosulu pod IS-jem je vidno uničenje sakralnih objektov verskih manjšin, šiitskih mošej, pa tudi sunitskih mošej, ki imajo grobnice, saj to po prepričanju IS-ja "ni v skladu z islamom". Številne soseske, v katerih so nekoč živeli kristjani, so prazne. Hiše, v katerih so živeli, pa so označene s črko N. IS z besedo nasrani označuje domove, v katerih so živeli kristjani. Uničili so tudi vse njihove posvetne knjige.

Ustrahovanje, kazen in mučenje
Prebivalci prav tako govorijo o brutalnem kaznovanju vseh, ki nasprotujejo džihadistični interpretaciji islamskih zakonov, ki veljajo na območju samorazglašenega kalifata.

"Poznam veliko ljudi, ki jih je aretiral IS. Nekateri so moji sorodniki. Drugi so bili ubiti, ker so služili varnostni službi. Spet tretje so izpustili in ti razlagajo nepredstavljivo krute zgodbe, ki jih IS izvaja nad zaporniki ... Tisti, ki preživijo zapor, o tem ne govorijo. Molčijo, saj jih je strah govoriti, da ne bi bili znova aretirani," je dejal moški po imenu Zaid.

Indoktrinacija in nadzor
IS uporablja izjemno prefinjene tehnike za nadzora prebivalcev Mosula, kot so t. i. medijske točke, s pomočjo katerih širijo svoje sporočilo.

"Moj dvanajstletni brat je ostal v šoli, čeprav je bila ta pod nadzorom IS-ja. Ker alternative ni, smo mislili, da bo deležen vsaj nekakšne izobrazbe, saj je to veliko bolje od tega, da ne dela ničesar. Nato pa je nekega dne prišel domov in začel risati zastavo Islamske države ter peti eno njihovih pesmi. Znorel sem in nanj sem začel kričati. Vzel sem sliko in jo strgal pred njim. Strah ga je bilo, zato je stekel k materi in začel jokati. Zabičal sem mu, da ga bom, če ga še enkrat dobim, da riše njihovo zastavo ali si poje katero izmed njihovih pesmi, prepovedal izhode z doma, stike s prijatelji, z njim pa se bom nehal pogovarjati," je dejal Mahmud.

Taktika in logistika
Borci IS-ja so večji del opreme dobili od pobegle iraške vojske. "Mesto so uničili z gradnjo predorov, gradijo zapore, postavljajo mine in bombe, mesto je polno snajperistov, kar iraški vojski otežuje nalogo pri ponovnem zavzetju mesta," je dejal Zaid.