Pogled, poln ironije, iz šotorskega naselja na finančni center Sacramenta. Foto: Reuters
Pogled, poln ironije, iz šotorskega naselja na finančni center Sacramenta. Foto: Reuters
Podobna podoba, a desetletja pred zdajšnjo - velika depresija v ZDA. Foto: Reuters
Eden izmed parov, ki je med krizo dobesedno ostal brez vsega. Foto: Reuters
Prizor, kakršnega smo vajeni iz držav tretjega sveta, ne pa iz 'vsemogočne' Amerike. Foto: Reuters
Vsakdan v šotorskem naselju v Sacramentu. Foto: Reuters

Ameriško gospodarstvo je v prostem padu, trg nepremičnin v hudi krizi, kalifornijska prestolnica pa je postala dom šotorskih naselij za tiste, ki jim je kriza vzela največ.
Tisti, ki so izgubili službo in dom in ostali brez strehe nad glavo, so zdaj začeli postavljati zasilna zatočišča na nekajhektarskem zemljišču s pogledom na trgovski center Sacramenta. Vsak teden se sem priseli do 50 ljudi, oblasti pa ocenjujejo, da v naselju živi že več kot 1.200 ljudi, poroča Mail Online.
Nazaj v čase velike depresije
V zvezni državi, bolj znani po svojem fantastičnem bogastvu ter blišču in glamurju Hollywooda, so podobe z obrobja Sacramenta šokirale mnoge Američane. Življenjske razmere so težke, ljudje so brez tekoče vode in kanalizacije. Številni prebivalci morajo prehoditi več kilometrov, da lahko na bencinskih črpalkah in v trgovinah s hrano kupijo ustekleničeno vodo. Občasno naselje obiščejo humanitarni delavci, ki delijo hrano in druge potrebščine.
Ena izmed njih je Joan Burke, ki pravi, da bi prizori Američanov v šotorih šokirali mnoge: "To bi moralo vsem odpreti oči. Ampak ne bi smeli biti le šokirani, morali bi ukrepati in spremeniti stvari, ker je to nesprejemljivo. Nesprejemljivo je, da smo se v današnjem času vrnili v stanje, kakršno je vladalo med veliko depresijo."
Nemoč oblasti
Mestne oblasti Sacramenta, kjer ima svojo pisarno tudi kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, priznavajo, da pogled na družine, ki živijo v taki revščini, ni lep. A ker se spopadajo tudi s svojo lastno proračunsko krizo in 30 milijardami dolarjev primanjkljaja, oblasti pravzaprav nimajo izbire druge izbire, kot da šotorsko naselje sprejmejo kot trajnejši del mestne panorame.
Župan Kevin Johnson je tako celo dejal: "Ne morem reči, da so šotorska naselja odgovor na brezdomno prebivalstvo v Sacramentu, mislim pa, da gre za eno izmed številnih opcij, ki bi jih morali upoštevati."
Iz srednjega v najnižji razred
Kot najmogočnejša ameriška zvezna država je imela Kalifornija enak BDP kot Italija in Španija, a recesija in kriza trga nepremičnin jo je najbolj prizadela. Stopnja zaplenitev premoženja upnikov se je lani povzpela za vrtoglavih 327 odstotkov, streho nad glavo pa izgubi kar do 500 ljudi na dan. Skupaj z masovnimi odpuščanji, ki prizadenejo vsakega desetega Kalifornijca, pa so mnogi prebivalci, ki so še pred kratkim pripadali srednjemu sloju, danes prisiljeni živeti v razmerah tretjega sveta.
Med njimi sta tudi nekdanji prodajalec avtomobilov Corvin in njegova žena Tena, ki sta skoraj istočasno ostala brez službe in sta najnovejša prebivalca šotorskega naselja. Zatočišča za brezdomce v Sacramentu so bila polna, zato nista imela druge izbire, kot da za tiste skromne prihranke, ki so jima ostali, kupita šotor in ga postavita na breg Ameriške reke. Par priznava, da svojim odraslim otrokom še ni povedal za svoj nov položaj.
Upanje, v katerega lahko verjamejo?
Nacionalna sramota, kar šotorsko naselje ob eni izmed zveznih prestolnic nedvomno je, se je ameriški javnosti pravzaprav razkrila, ko je o njej poročala Oprah Winfrey v svoji oddaji, ki jo vsak teden gleda več kot 40 milijonov ljudi.
Številni novi brezdomci so bili zaposleni v gradbeništvu, a ob trenutnih razmerah kakšnega večjega upanja za zaposlitev nimajo. Verjamejo predvsem v novega ameriškega predsednika Baracka Obamo in njegov velikopotezni načrt za rešitev gospodarstva. A na rezultate bo treba še kar nekaj časa čakati, šotorsko naselje pa kar raste in raste.
K. S.