Mamila iz zlatega trikotnika so namenjena predvsem sosednjim državam. Foto: EPA
Mamila iz zlatega trikotnika so namenjena predvsem sosednjim državam. Foto: EPA
Zlati trikotnik
Nekoč je iz zlatega trikotnika prišla večina heroina na svetu. Foto: EPA

Obe državi v jugovzhodni Aziji skupaj s Tajsko sestavljata zloglasni zlati trikotnik, ki je nekoč zagotavljal kar 70 odstotkov svetovnih potreb po heroinu, dokler ni prvega mesta prevzel Afganistan, kjer danes proizvedejo 90 odstotkov vsega heroina na svetu. Na drugem mestu je Mjanmar, ki pokriva devet odstotkov svetovnih potreb po mamilu.

Čeprav je delež zlatega trikotnika v svetovni proizvodnji heroina še vedno majhen v primerjavi z Afganistanom, pa je skrb vzbujajoča skokovita rast pridelave opija, iz katerega nato pridobijo heroin.

V Mjanmaru se je površina, na kateri pridelujejo opij, v letu dni povečala za 14 odstotkov, v sosednjem Laosu pa za 38 odstotkov, po podatkih ZN-a, ki se je do njih dokopal s satelitskimi posnetki in s pomočjo helikopterjev.

Revščina in pomanjkljiva oskrba s hrano sta glavna razloga, da se številni kmetje odločajo za pridelavo opija, ki se je v jugovzhodni Aziji v letu 2011 povečala za 16 odstotkov. V zadnjih petih letih se je v regiji površina, na kateri pridelujejo opij, povečala za dvakrat.

Brezvladje ugodno za pridelavo
Mjanmar predstavlja kar 91 odstotkov proizvodnje opija v zlatem trikotniku in pridelava najbolj cveti v deželah Kačin in Šan, ki ležita ob meji s Kitajsko in sta dolga leta prizorišče spopadov med uporniki iz različnih etničnih skupin ter vojsko, kar je pripeljalo do brezvladja, ki pa je idealno za ukvarjanje z nezakonitimi posli.

Proizvodnja v zlatem trikotniku je še vedno nizka v primerjavi s tisto izpred desetih let, vendar pa se je od leta 2010 povečala za kar 38 odstotkov in če se bo to gibanje nadaljevalo, bo območje znova resen konkurent zlatemu polmesecu, kot se v opijski terminologiji imenujeta Afganistan in Pakistan.