Shettyjeva pred sodelovanjem v šovu Celebrity Big Brother ni bila med najbolj prepoznavnimi igralkami indijske kinematografije, t. i. Bollywooda. Foto: Reuters
Shettyjeva pred sodelovanjem v šovu Celebrity Big Brother ni bila med najbolj prepoznavnimi igralkami indijske kinematografije, t. i. Bollywooda. Foto: Reuters
V Indiji so množice izrekale podporo svoji rojakinji. Foto: Reuters

Letošnji šov, ki je zaradi grobih rasističnih izjav zlasti ene izmed tekmovalk na račun Shettyjeve prerasel meje zabave in se razkril kot prvovrstna politična tema, je v preteklih dneh sprožil pravi val ogorčenja javnosti, pritožb gledalcev, razprav politikov in celo protestov v Indiji, kjer so sežigali lutke producentov Velikega brata.

Ogorčenje v Indiji
Na škandal so se odzvali tudi indijske oblasti in mediji. New Delhi je uradni London pozval, naj preveri, ali v oddaji niso bili kršeni protirasistični zakoni, finančni minister Gordon Brown pa je med nedavnim obiskom Indije moral odgovarjati na številna vprašanja novinarjev o šovu. O njem so razpravljali tudi v spodnjem domu britanskega parlamenta, odzvati pa se je moral tudi premier Tony Blair, ki je obsodil rasizem.

Urad za nazdor medijev Ofcom je med predvajanjem šova prejel kar 40.000 pritožb gledalcev. Televizija Channel 4, ki predvaja šov, se je pred napadi branila, češ da izjave na račun udeleženke iz Indije niso posledica rasizma, temveč kulturnih in razrednih razlik.

Opravičila udeležencev
31-letna bollywoodska igralka je po objavi izidov glasovanja (zanjo je glasovalo 63 % gledalcev) vsa v solzah skušala opravičiti rasistične izpade glavne tekmice Jade Goody, češ da so vsi ljudje zmotljivi in da Jade v resnici ni rasistka. Sicer pa so Shettyjevo zasmehovali tudi drugi udeleženci šova, ki so se ji pozneje opravičili. Udeleženci šova med samo oddajo s škandalom niso bili seznanjeni.

Goodyjeva je že leta 2002 sodelovala v Big Brotherju in si takrat, čeprav ni bila zmagovalka, ustvarila precejšnjo slavo.

Velikega brata so na britanskih televizijah prvič predvajali leta 2000, nekaj mesecev po izvirni nizozemski oddaji. Gledanost letošnjega šova Celebrity Big Brother, ki se je začel 3. januarja, končal pa včeraj, je bila rekordna.