Foto:
Foto:
Varnostni svet Združenih narodov je začel obravnavo novega predloga resolucije ZDA o Iraku.
Ameriški veleposlanik v ZN-u John Negroponte, zunanji minister ZDA Colin Powell in generalni sekretar ZN-a Kofi Annan.

Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je pred začetkom razprave izjavil, da ni prepričan, da nov predlog resolucije ZDA o Iraku daje dovolj oblasti Iračanom. ZDA želijo čimprejšnje glasovanje o novem osnutku resolucije.

Zdaj se ZDA zavzemajo za povečanje vloge ZN-a in počasno izročitev oblasti iraškim ustanovam. V osnutku resolucije pa nič ne piše o časovnem poteku predaje oblasti Iračanom. Osnovna različica resolucije, ki so jo ZDA predstavile septembra, je predvidevala prihod mednarodnih sil, vendar pa ni predlagala prenosa oblasti na Iračane.

Annan za radikalnejši prostop
Po Annanovih besedah morajo ugotoviti, ali se resolucija zelo razlikuje od prvotne ali pa predstavlja le manjši popravek. Te opazke naj bi bile povezane z njegovim prepričanjem, da mora biti začasna iraška vlada ustanovljena še pred sprejetjem ustave in izpeljavo splošnih volitvev.

Po avgustovskem napadu na štab ZN-a v Iraku se je Annan odločil za nov, radikalnejši pristop k reševanju iraškega vprašanja, ki bo zagotovil varno delovanje enot ZN-a v tej državi.

Različni odzivi na nov osnutek resolucije
Član sveta prehodne iraške vlade Masud Barzani je predlog nove resolucije pohvalil, nemška vlada pa meni, da je "nezadosten".

Berlin kljub temu meni, da obstaja možnost za sklenitev sporazuma v ZN-u. Masud Barzani je pojasnil, da njegova vlada sicer zavrača prisotnost vseh tujih sil v Iraku, vendar pa bi umik ameriških sil v trenutnih razmerah povzročil veliko težav. Meni, da naj se tuji vojaki umaknejo, ko bodo okoliščine primerne in ko se bosta za to dogovorili obe strani.

Svet Evrope za vodilno vlogo ZN-a v Iraku
Parlamentarna skupščina Sveta Evrope poudarja, da je iraško stabilnost, suverenost in ozemeljsko celovitost nujno treba doseči z demokratičnim procesom. Pri tem bi moral vodilno vlogo prevzeti ZN. To piše v resoluciji Sveta Evrope, kjer sledi, da bi to pomenilo premik od enostranskega pristopa, ki je doslej prevladoval pri povojnem gospodarjenju z Irakom.

Svet Evrope je ob tem pozval vlade vseh 45 članic, naj podprejo večstransko operacijo v Iraku pod vodstvom ZN-a in hiter prenos suverenosti ter nadzora nad naravnimi viri v roke Iračanov.

Napad na ameriške vojake
En vojak ZDA je bil ubit med patruljiranjem po neki bagdadski četrti. Na avto naj bi neznanci streljali z malokalibrsko pištolo. Drugi ameriški vojak je bil ubit iz zasede v bližini mesta Samara. Že včeraj je bila v Iraku v eksploziji ubita ena ameriška vojakinja.

Osnovna različica resolucije, ki so jo ZDA predstavile septembra, je predvidevala prihod mednarodnih sil, vendar pa ni vsebovala členov o politični in vojaški oblasti Iračanov.