Modre čelade bodo v Darfurju ostale še do 31. julija 2009. Foto: Reuters
Modre čelade bodo v Darfurju ostale še do 31. julija 2009. Foto: Reuters
Mirovne sile ostajajo v Darfurju

Odločitev je zapletla odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da uradno obtoži sudanskega predsednika Omarja Al Baširja genocida.



Spor med članicami in ZDA
Predlog resolucije je pripravila Velika Britanija, v njej pa je določilo, ki pravi, da je VS ZN v interesu miru pripravljen zadržati obtožnico ICC-ja proti Al Baširju.

Tožilec ICC-ja Luis Moreno Ocampo je v začetku meseca namreč objavil nalog za aretacijo Al Baširja, ki ga obtožuje genocida, zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov v Darfurju, kjer je v petih letih umrlo 200.000 ljudi, 2,5 milijona ljudi pa je bilo pregnanih s svojih domov.

Odpravi primanjkuje opreme in osebja
ZDA, ki ICC-ja ne priznavajo, so se odločile, da Al Baširju ne gre gledati skozi prste. Sudanski veleposlanik pri ZN-u Abdalmahmud Abdalhalim je izrazil zadovoljstvo z resolucijo in nezadovoljstvo z ravnanjem ZDA. Washington trdi, da bo del besedila poslal napačno sporočilo Al Baširju in spodkopal prizadevanja, da bi ga predali roki pravice.

Resolucija misijo Unamid podaljšuje do 31. julija 2009. Misija ima sicer na terenu danes šele 10.000 od predvidenih 26.000 uniformiranih pripadnikov, primanjkuje pa ji tudi opreme, drugega osebja in helikopterjev. Vodja misije Unamid Rodolphe Adada je že pozval mednarodno skupnost k prizadevanjem, da bi lahko misija izpolnila svoj mandat.

K. S.

Mirovne sile ostajajo v Darfurju