Brutalno skupinsko posilstvo 23-letne deklice, za katero je osumljenih šest moških, je sprožilo proteste po vsej državi. Foto: EPA
Brutalno skupinsko posilstvo 23-letne deklice, za katero je osumljenih šest moških, je sprožilo proteste po vsej državi. Foto: EPA

V poročilu, ki so ga predstavili po nedavnem brutalnem skupinskem posilstvu 23-letne študentke v New Delhiju, Human Rights Watch oblastem priporoča, naj postanejo obzirnejše do žrtev posilstva, potem ko te napad prijavijo. "Policija, medicinsko osebje in drugi predstavniki oblasti otroke, ki zberejo pogum in prijavijo spolno zlorabo, pogosto ignorirajo ali odslovijo, z žrtvami grdo ravnajo in jih celo ponižujejo," je ob predstavitvi poročila povedal regionalni direktor HRW-ja Minakaši Ganguly.

Poročilo, dolgo 82 strani, opisuje, da so otroci pogosto prisiljeni v "preizkus s prsti", s katerim naj bi ugotovili njihovo spolno preteklost, čeprav forenzični izvedenci trdijo, da pregled nima znanstvenega pomena. Med stotimi primeri opisanimi v poročilu je tudi triletna deklica, ki je še ure po zdravniškem pregledu trpela hude bolečine. "Moja hčerka od šest do osem ur po pregledu zaradi hudih bolečin ni mogla urinirati," je povedala njena mama. Ganguly je dejal, da je treba odpraviti prav take zlorabe, in pozval k takojšnji reformi kazenskopravnega sistema.

Žrtve pogosto preveč prestrašene, da bi napad prijavile
Število prijavljenih spolnih zlorab v Indiji naj bi predstavljalo le delček vseh zlorab, saj so žrtve pogosto preveč prestrašene, da bi napad prijavile. "Zlorabljenim otrokom ali njihovim sorodnikom je že tako težko prijaviti zlorabo in poiskati pomoč. Namesto da bi k primerom pristopali obzirno, oblasti žrtve pogosto ponižujejo in dodatno travmatizirajo," je povedal Ganguly.

V Indiji so spolne zlorabe otrok pogoste doma, v šolah in domovih za otroke in mladostnike ter v sirotišnicah, kritiki pa pravijo, da je zelo malo storilcev obsojenih. Po podatkih indijske vlade je bilo leta 2011 posiljenih več kot 7.100 otrok, kar je 30 odstotkov več kot leto poprej.

Indija je lani sprejela zakon o zaščiti otrok pred spolnimi prestopki, ki je prvič kriminaliziral vse oblike spolnih zlorab otrok, vendar pri HRW-ju poudarjajo, da mora priti tudi do sprememb v družbeni naravnanosti proti tem zlorabam.