John Bolton posluša Donalda Trumpa na srečanju ministrov v Beli hiši aprila 2018. Foto: Reuters
John Bolton posluša Donalda Trumpa na srečanju ministrov v Beli hiši aprila 2018. Foto: Reuters

Nekdanji svetovalec za nacionalno varnost pred novembrskimi volitvami v knjigi "predsednika Trumpa predstavi v nehvaležni luči", piše BBC. Trump je knjigo označil za sestavljeno iz laži in lažnih zgodb.

Pravosodno ministrstvo ZDA je trdilo, da knjiga pred izdajo ni bila pravilno preverjena, trditve v njej pa bi lahko ogrozile nacionalno varnost.

Sodnik Royce Lamberth je odločil, da je Bolton "kockal z ameriško nacionalno varnostjo" ter "svojo državo izpostavil škodi", vendar ameriška administracija ni dokazala, da bi prepoved objave "preprečila nepopravljivo škodo".

Sorodna novica Pravosodno ministrstvo ZDA skuša s tožbo preprečiti izid Boltonove knjige

Natisnjenih je bilo namreč že na tisoče izvodov knjige Soba, v kateri se je zgodilo, ki je že postala tudi najbolj prodajana knjiga na Amazonu. Knjiga bo uradno izšla v torek, vendar izseki že krožijo po svetovnem spletu.

"Bolton bi lahko s tem, ko se je odločil izdati knjigo brez dokončne odobritve obveščevalnih organov, državi res povzročil nepopravljivo škodo," je zapisal sodnik, a dodal, "da lahko v dobi medmrežja tudi peščica izvodov v obtoku uniči zaupnost, saj bi posameznik s knjigo v roki lahko njeno vsebino po spletu razširil po vsem svetu."

"Z več sto tisoč izvodi knjige po vsem svetu, številni so že v redakcijah novinarskih hiš, je bila škoda že storjena. Status quo ne more biti obnovljen," je zapisal sodnik. Trump je sicer sodbo na Twitterju označil za veliko sodno zmago.

Bolton je postal Trumpov svetovalec za nacionalno varnost aprila 2018, nato pa po nesoglasjih glede Irana, Severne Koreje in Afganistana odstopil septembra 2019.

Bolton: Trump iskal pomoč Šija za volitve in vprašal, ali je Finska del Rusije
Bolton v knjigi med drugim zapiše, da je Trump iskal pomoč kitajskega predsednika Ši Džinpinga za zmago na letošnjih volitvah, ko naj bi poudaril "pomen kmetovalcev in povečanega odkupa soje in pšenice za volilni izid". Kitajsko postavljanje taborišč za Ujgure v pokrajini Sinkiang naj bi označil za "pravilno potezo", piše BBC.

Pokazal naj bi pripravljenost za pomoč turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu pri kriminalni preiskavi proti turškemu podjetju. Napad na Venezuelo bi po Trumpovih navedbah naj bil "kul", južnoameriško državo pa je označil "za del ZDA". Trump naj tudi ne bi vedel, da je Velika Britanija jedrska sila, enega od svetovalcev pa naj bi vprašal, ali je Finska del Rusije.

Vse Boltonove trditve temeljijo na zasebni komunikaciji s Trumpom in zaposlenimi v Beli hiši, zato je njegove trditve nemogoče neodvisno preveriti, še opozarja BBC.