Foto:
Foto:

Danes si življenja brez plačilnega računa praktično ne moremo predstavljati. Potrebujemo ga za prejemanje dohodkov in poravnavanje obveznosti. Vse to nam poleg plačilne kartice in uporabe spletne banke omogoča tudi osnovni bančni račun. Socialno ogroženim banka za vodenje osnovnega računa ne sme zaračunat več kot 2,3 evra na mesec ostalim 4,6 evra na mesec. "Osnovni plačilni račun je v osnovi namenjen vsem potrošnikom, ki nimajo bančnega računa, ne le državljanom Slovenije ampak vsem tistim, ki imajo zakonsko dovoljenje za bivanje v Evropski uniji. V glavnem pa ta račun naslavlja tiste ljudi, ki do zdaj niso mogli odpret bančnega računa, čeprav bi to želeli," pojasnjuje Boštjan Krisper z Zveze potrošnikov Slovenije.

Prihranek več kot 100 evrov na leto

"Osnovni bančni račun nudi osebam, ki ga imajo, osnovne funkcionalnosti. To je samo vodenje računa, možnost dviga in pologa denarja, možnost dviga denarja na bankomatih banke pri kateri je račun odprt in osem transakcij na mesec," pojasnjuje Aleš Butala z Ministrstva za finance. Po besedah Boštjana Krisperja je namenjen predvsem dvema ciljnima skupinama ljudi: "Tistim potrošnikom, ki bi radi imeli bančni račun, pa si ga ne morejo več privoščiti, ker so bančni računi, predvsem za tiste, ki poslujejo na bančnem okencu, postali izjemno dragi. V velikih mestih imamo večjo izbiro bank, med tem ko izven večjih krajev lahko stroški poslovanja narastejo tudi na 200 evrov na leto, kar si nekateri potrošniki ne morejo privoščiti," trdi Krisper in dodaja, da se je pa pojavil trend, da so banke začele zavračati prošnje za odprtje bančnega računa potrošnikom, ki za njih niso dobičkonosni.

ZPS: Najbolj ranljiva skupina ne more odpreti osnovnega računa

Po podatkih Evropske komisije trije odstotki odraslih prebivalcev Slovenije nimajo bančnega računa, poleg tega več kot 50 tisoč ljudi prejema finančne pomoči v Sloveniji, zato preseneča podatek, da se je za osnovni bančni račun, po podatkih iz javnih evidenc, do danes odločilo le okoli 90 potrošnikov. "In tukaj vidimo dva možna razloga. Prvi je, da ljudje ne vedo, da obstaja osnovni plačilni račun z omejeni stroški. To pomeni, da bi bilo nujno potrebno izboljšat obveščanje potrošnikov na mestu kjer so ti potrošniki prisotni, tukaj imam v mislih Centre za socialno delo in zavod za zaposlovanje. Druga možnost, ki bi jo bilo potrebno raziskati, pa je, da banke potrošnikom zavračajo odprtje teh računov, ker so bili, ali pa so v postopkih izvršbe," je kritičen Krisper.

MF: Oseba z bančnim računom se ne šteje za finančno izključeno

Zveza potrošnikov Slovenije je pred uvedbo osnovnega bančnega računa v naš pravni red ostro protestirala proti določbi, ki bi odprtje osnovnega plačilnega računa omejilo potrošnikom v postopku izvršbe: "To je bilo za nas veliko razočaranje zato ker tega določila v evropski Direktivi iz katere izvira ta pravica ni bilo in smo v bistvu v Sloveniji sprejeli eno ureditev, ki je manj prijazna za potrošnike," je povedal Krisper. Na finančnem ministrstvu pa pojasnjujejo: "Eden izmed pogojev za odprtje osnovnega finančnega računa kot ga tudi določa direktiva je, da ta oseba nima odprtega drugega bančnega računa, ker če ima ta oseba odprt nek drug bančni račun se ne šteje več za finančno izključeno. In zato dejansko nismo mogli odstopit od določb direktive." Gre za nekakšen paradoks, saj ravno socialno ogroženim, ki so v postopku izvršbe zaradi hudih finančnih stisk in bi s prehodom na osnovni bančni račun lahko prihranili več kot 100 evrov na leto, država zanje bolj ugodne rešitve ne omogoča.