Ajdova kaša iz pečice

Sestavine za 4 osebe:
- 250 g ajdove kaše
- 1 manjši por
- 3 stroki česna
- 250 g šampinjonov
- 4 jajca
- 1 lonček kisle smetane
- šopek peteršilja
- sol, poper, olje

Ajdovo kašo skuhamo, toliko, da ostane čvrsta. Odcedimo in spravimo v večjo skledo.

Por očistimo, nasekljamo in stresemo v ponev z vročim oljem. Dušimo nekaj minut in dodamo strt česen. Ko zadiši, dodamo na lističe narezane šampinjone in dušimo 10 minut. V skodelici zmešamo jajca in smetano.

V skledo s kašo stresemo dušene šampinjone in sesekljan peteršilj ter prilijemo polovico kisle smetane z jajci. Solimo in popramo ter dobro premešamo. Maso naložimo na pomaščen pekač in pečemo pol ure na temperaturi 180 stopinj. Potem prelijemo s preostalimi razžvrkljanimi jajci, zvišamo temperaturo na 200 stopinj in pečemo, dokler se lepo ne zapeče.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Ješprenj, kuhan z vinom, muškatno bučo in jurčki

Sestavine za dve osebi:
- 150 g ješprenja
- 1,5 dl suhega belega vina
- 2 vejici kraškega šetraja in 3 cela zrna črnega popra
- 200 g gob, 200 g buče (muškatne)
- 4 šalotke, 4 stroki česna
- 3 žlice masla, žlica oljčnega olja
- sol in poper ter nekaj listkov svežega žajblja

Ješprenj operemo in čez noč namočimo. Odcedimo, dolijemo vino in svežo mrzlo vodo, da je ješprenj dobro pokrit. Dodamo še šetraj in poper ter malo soli. Kuhamo počasi eno uro in po potrebi dodajamo vodo. Ko je kuhan, odstranimo začimbi.

Medtem sesekljamo šalotke in česen.

Olupljeno bučo in gobe narežemo na koščke.

V ponvi segrejemo polovico masla in prepražimo šalotko. Dodamo bučo, jo rahlo solimo in pečemo pokrito 5 minut, da se zmehča, nato še 5 minut odkrito, da se lepo zapeče.

V drugi ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo česen, in ko zadiši, še jurčke in žajbelj. Vse skupaj pečemo in nežno obračamo, da se jurčki zapečejo z vseh strani. Potresemo s soljo in previdno zmešamo z bučo.

Dobro odcedimo ješprenj in ga na žlici olja segrejemo v ponvi, v kateri smo pekli jurčke. Čez 5 minut dodamo polovico pečenih buč in jurčkov ter rahlo premešamo. Ponudimo na krožnikih in vsakemu jedcu na vrhu dodamo še preostale sestavine. Nazadnje dobro popopramo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Gobova pašteta

Sestavine:
- 400 g različnih užitnih svežih gob (lahko tudi zamrznjenih)
- 80 surovega masla
- 40 g pora, lahko se uporabi tudi mlada čebula
- 150 ml sladke smetane
- sol po okusu
- mleti poper po okusu
- 3 vejice svežega majarona, lahko uporabimo tudi suhega
- 3 vejice peteršilja, lahko uporabimo tudi suhega za dekoracijo

Oprane in očiščene gobe razrežemo, enako storimo s porom. V kozici stopimo maslo, dodamo na drobno narezan por in ga na zmernem ognju prepražimo, da nam lepo zadiši.

Prepraženemu poru dodamo narezane gobe in jih med stalnim mešanjem pražimo v nepokriti posodi približno deset minut, nato dodamo še sladko smetano, na drobno narezan majaron, sol in poper.

Vse skupaj dobro premešamo in nadaljujemo z mešanjem in praženjem še pet minut, oziroma toliko časa, da se zmes zgosti in tekočina izhlapi. Kozico odstavimo s štedilnika in počakamo nekaj minut, da se prepražena masa delno ohladi, nato jo damo v električni sekljalnik in jo sesekljamo, da dobimo zmes, ki primerna za mazanje.


Popečena polenta z gobami in čebulo

Sestavine:
- 250 g instant polente
- žlička soli, poper, timijan
- 2 večji čebuli
- 250 g svežih gob (ali približno 25 g suhih)
- žlica masla, 2 žlici olja

Najprej si pripravimo model ali posodo, v katero bomo vlili kuhano polento. Model oplaknemo s hladno vodo.

Zavremo vodo, jo solimo in v krop zakuhamo instant koruzni zdrob za polento. Kuhamo po navodilih, približno 2 minuti. Krepko mešamo.

Kuhano polento naložimo v model, pogladimo in pustimo 10 minut, da se strdi.

Medtem narežemo čebulo in gobe. Če imamo suhe gobe, jih najprej namočimo v malce vode, nato ožamemo.

V ponev damo maslo, na njem kratko posteklenimo čebulo, dodamo še gobe in nad močnim ognjem pražimo kakšni 2 minuti. Solimo, popramo, začinimo s timijanom in preložimo na krož­nik. Pokrijemo, da ostane toplo.

Zdaj polento zvrnemo na desko, jo narežemo na rezine in v ponvi na hitro popečemo na olju.

Pečeno polento postrežemo s popečenimi gobicami, zraven se prileže tudi žlička kisle smetane ali kremastega hrenovega namaza, predvsem pa velika skleda solate.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro