DOMAČ SLADOLED Z OKUSOM MEDITERANA
V sladko smetano damo narezane lupinice citrusov in vaniljo ter vse skupaj med stalnim mešanjem počasi zavremo. Takoj odstavimo. Ohladimo in damo vse skupaj čez noč v hladilnik (ali vsaj za 4 ure).
Ohlajeno sladko smetano odcedimo in odstranimo vse lupinice (ožmemo).
Stepemo olivno olje, sok citrusov in sol. Proti koncu dodamo še pomarančni liker, kurkumo in še enkrat močno stepemo. Dodamo kondenzirano mleko in stepamo. Med stepanjem dodamo ohlajeno sladko smetano stepeno do rahle čvrstosti.
Vse skupaj stepemo do kremaste gostote in na koncu vmešamo še sesekljane mandlje. Nalijemo v primerne lončke in zamrznemo.
Postrežemo posuto s svežimi cvetovi sivke in mandlji.
ENOSTAVEN SLADOLED NOSTALGIJA PO DOMAČE
Vse sestavine stepamo samo tako dolgo, dokler ne dobimo vrhov oziroma brazd. Nikakor ne stepemo do zelo čvrstega, če želimo imeti mehak sladoled.
Nato v polovico mase rahlo vmešamo še pravi kakav, dokler se nam enakomerno ne razporedi.
Obe masi, belo in temno, damo vsako v svojo navadno PVC vrečko diagonalno in ko sta napolnjeni vsaki odrežemo vrh.
Obe vrečki damo z odrezanimi vrhi navzdol v večjo dresirno vrečko z ustreznim širokim nastavkom in vse skupaj poravnamo, da nimamo zračnih mehurčkov.
Damo v zamrzovalnik vsaj za 6 ur. Ker je sladoled precej mehak, ga lahko nabrizgamo kar direktno v sladek kornet. (Če je sladoled pretrd, malo počakamo, da se segreje do primerne mehkobe.)
Lahko pa obe masi razporedimo med dva piškota (v tem primeru bolj čvrsto stepemo) in vse skupaj zamrznemo v okuse sladoledne sendviče za otroke.
VEGANSKI HITRI SADNI SLADOLED
Poljubno sadje narežemo na manjše kose in na pladnju (da se nam ne zlepi) in zamrznemo.
Za osnovo vedno vzamemo banane ali avokado.
V večjem mešalniku z dobrimi noži sesekljamo najprej lističe mete in vrtnic s sokom limone in sirupom agave ter kokosovim oljem, na koncu dodamo še kar zamrznjeno sadje in dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes.
Če imamo radi mehkejši sladoled, ga lahko kar postrežemo. V nasprotnem ga prenesemo v aparat za sladoled in po 10 minutah bomo imeli trd sladoled, ki ga serviramo z žličko za sladoled.
Okrasimo s svežim sadjem, ki je v sladoledu ali po želji.