DOMAČ SLADOLED Z OKUSOM MEDITERANA

Sestavine:
- 0,5 l sladke smetane
- odrezana lupina (v trakovih) pol pomaranče, ene limone, ene limete
- žlička sivkinih cvetov (sveži ali posušeni)
- strok vanilje
- 0,5 dl olivnega olja
- sok ene pomaranče, ene limone in ene limete
- malo soli
- en kozarček pomarančnega likerja Cointreau (ali po okusu)
- 300 ml sladkega kondenziranega mleka
- pol žličke kurkume za barvo
- pest sesekljanih mandljev

V sladko smetano damo narezane lupinice citrusov in vaniljo ter vse skupaj med stalnim mešanjem počasi zavremo. Takoj odstavimo. Ohladimo in damo vse skupaj čez noč v hladilnik (ali vsaj za 4 ure).

Ohlajeno sladko smetano odcedimo in odstranimo vse lupinice (ožmemo).

Stepemo olivno olje, sok citrusov in sol. Proti koncu dodamo še pomarančni liker, kurkumo in še enkrat močno stepemo. Dodamo kondenzirano mleko in stepamo. Med stepanjem dodamo ohlajeno sladko smetano stepeno do rahle čvrstosti.

Vse skupaj stepemo do kremaste gostote in na koncu vmešamo še sesekljane mandlje. Nalijemo v primerne lončke in zamrznemo.

Postrežemo posuto s svežimi cvetovi sivke in mandlji.

Foto: Metka Paragi
Foto: Metka Paragi

ENOSTAVEN SLADOLED NOSTALGIJA PO DOMAČE

Sestavine:
- 0,5 l sladke smetane
- 250 ml sladkega kondenziranega mleka
- 2-3 male žličke pravega kakava
- sok in lupinica ene limone
- malo soli
- malo likerja po želji

Vse sestavine stepamo samo tako dolgo, dokler ne dobimo vrhov oziroma brazd. Nikakor ne stepemo do zelo čvrstega, če želimo imeti mehak sladoled.

Nato v polovico mase rahlo vmešamo še pravi kakav, dokler se nam enakomerno ne razporedi.
Obe masi, belo in temno, damo vsako v svojo navadno PVC vrečko diagonalno in ko sta napolnjeni vsaki odrežemo vrh.

Obe vrečki damo z odrezanimi vrhi navzdol v večjo dresirno vrečko z ustreznim širokim nastavkom in vse skupaj poravnamo, da nimamo zračnih mehurčkov.

Damo v zamrzovalnik vsaj za 6 ur. Ker je sladoled precej mehak, ga lahko nabrizgamo kar direktno v sladek kornet. (Če je sladoled pretrd, malo počakamo, da se segreje do primerne mehkobe.)

Lahko pa obe masi razporedimo med dva piškota (v tem primeru bolj čvrsto stepemo) in vse skupaj zamrznemo v okuse sladoledne sendviče za otroke.

Foto: Metka Paragi
Foto: Metka Paragi

VEGANSKI HITRI SADNI SLADOLED

Sestavine:
- zamrznjeno sadje po okusu in sezoni narezano na čim manjše koščke (narežemo predno zamrznemo):
- 2 banani (ali en in pol avokado, po okusu), to je vedno osnova
- 2 breskvi
- 2 pesti malin
- 1 pest dišečih neškropljenih vrtničnih cvetov (lahko izpustite)
- nekaj lističev mete
- 2 žlici kokosovega olja (lahko oljčno)
- sirup agave ali sladilo po okusu (naj bo tekoče)
- sok in lupinica ene limone

Poljubno sadje narežemo na manjše kose in na pladnju (da se nam ne zlepi) in zamrznemo.

Za osnovo vedno vzamemo banane ali avokado.
V večjem mešalniku z dobrimi noži sesekljamo najprej lističe mete in vrtnic s sokom limone in sirupom agave ter kokosovim oljem, na koncu dodamo še kar zamrznjeno sadje in dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes.

Če imamo radi mehkejši sladoled, ga lahko kar postrežemo. V nasprotnem ga prenesemo v aparat za sladoled in po 10 minutah bomo imeli trd sladoled, ki ga serviramo z žličko za sladoled.
Okrasimo s svežim sadjem, ki je v sladoledu ali po želji.

Foto: Metka Paragi
Foto: Metka Paragi