Jesenska enolončnica s hrenovko in ajdovo kašo
Na masti prepražimo sesekljano čebulo, česen in hrenovko, dodamo papriko v prahu in paradižnikovo mezgo in vse skupaj popražimo.
Dodamo zelenjavo in suhe jurčke ter zalijemo z jušno osnovo. Ko zavre, po 15-ih minutah dodamo še ajdovo kašo in kuhamo še 10 minut.
Gratinirane pirine testenine s klobaso, bučo in porom
Pirine testenine skuhamo v slanem kropu in jih speremo pod hladno vodo. Na svinjski masti prepražimo klobaso, por in bučo.Solimo, popramo in dodamo nasekljan peteršilj ter muškatni orešček.
Sestavine deloma ohladimo, posebej razmešamo smetano za kuhanje in jajca. Vmešamo klobaso in zelenjavo ter vse skupaj premešamo s testeninami.
Prestavimo v ognjevarno posodo, posujemo s sirom in pečemo v pečici 30 minut na 200 °C.
Kruhki mame mici s suho salamo
Kruh narežemo na rezine in ga postavimo na pekač. Suho salamo narežemo na tanke rezine in potem na kockice. Salamo damo v posodo, dodamo jajce, nariban sir, kislo smetano, timijan in strok naribanega česna ter vse skupaj dobro premešamo.
Vse skupaj pečemo v pečici 12-15 minut na 230 °C.