FIŽOLOV NAMAZ S TUNINO

Sestavine za 500g namaza:
- 250 g rjavega fižola
- 1 žlička kisle smetane
- malo popečene rdeče paprike
- strok česna
- 180 g tunine
- sesekljan peteršilj
- sol
- poper

Za namaz uporabimo rjavi fižol. Najbolje ga je pripraviti s paličnim mešalnikom, tako, da vse sestavine združimo v sekljalniku. Lahko dodamo tudi feferon, bodimo previdni, dodajmo ga zelo malo. Ob koncu dodamo tunino, ter dobro premešamo. Namaz lahko po želji obogatimo z drugo vrsto mesa ali tudi ribo. Pripravljen namaz je osnova. Če bomo namaz hranili v hladilniku, mu obvezno dodajmo malo limoninega soka, da preprečimo oksidacijo na kruhu.


KROMPIRJEVI POLPETI

Sestavine za 8 polpetov:
- 400g krompirja
- 2 rumenjaka
- 3 žlice olja
- 100 g čebule
- čajna žlička soli
- 50 g ribanega sira
- sol, poper, origano, majaron

Čebulo sesekljamo in jo na olju prepražimo. Med praženjem malo solimo in zalijemo z malo vode, da se lepo razpusti. Pohladimo. Krompir olupimo in naribamo. Dodamo sol, poper in majaron.

Naribanemu krompirju dodamo še prepraženo čebulo, sir in jajca. Dobro premešamo in naredimo kroglice, ki jih z dlanmi stisnemo v polpete. Po želji jih lahko povaljamo v drobtine in v naoljeni ponvi zlatorumeno popečemo. Krompirjeve polpete uporabimo za prilogo k mesu.


LAHKA SOLATA OKUSOV

Sestavine za 2 osebi:
- 50 g motovilca
- 1 mala hruška
- 50 g sira
- 50 g češnjevega paradižnika
- 30 g orehovih jedrc
- sok ½ limone
- sol
- olivno olje

Motovilec operemo pod hladno vodo. Sir, hruško ter paradižnik narežemo na kocke in jih damo v skledo. Dodamo orehova jedrca ter motovilec. Pokapljamo z oljem ter limoninim sokom, solimo ter dobro premešamo.






FIGOVA TORTICA

Sestavine za 2 tortici:
- 50 g suhih fig
- 10 g cvetličnega medu
- 20 g drobtin ali piškotnega drobljenca
- 100 g mascarpona
- 50 ml stepene sladke smetane
- 6 g vaniljevega sladkorja
- 3 kapljice limoninega soka
- 50 g temne čokolade za obliv fig
- 20 g masla
- sadni pireji po želji

Suhe fige skupaj z medom in drobljencem s paličnim mešalnikom sesekljamo. Dobljeno zmes damo v mali tortni model in jo z žlico oblikujemo v ravno dno. Iz mascarpona pripravimo kremo.

Dodamo mu vaniljev sladkor, dobro premešamo, dodamo še stepeno sladko smetano in par kapljic limoninega soka. Na rahlo premešamo in napolnimo kremo v tortni model, ter lepo zgladimo. Damo v hladilnik na hladno.

Nekaj fig oblijemo s topljeno čokolado za dekoracijo jedi. Čokolado nadrobimo v malo kozico kateri dodamo maslo ter na majhnem ognju ali v vodni kopeli to čokolado stopimo. Vanjo z žlico namočimo figo in jo položimo na peki papir, ter postavimo na hladno za nekaj časa.

Sladico serviramo na krožnik, previdno odstranimo model ter na vrh postavimo oblito čokoladno figo. Preostali krožnik dekoriramo s sadnim pirejem kivija ali kakija, ki sta sezonska sadeža in se lepo podata pripravljeni sladici.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro
Mojca kuha zdravo