Idrijski žlikrofi
Moko pomešamo z dvema jajcema, oljem in mlekom, da dobimo prožno testo in ga pustimo počivati 30 minut v foliji.
Krompir skuhamo z olupom, ga toplega pretlačimo in dodamo na drobno narezano čebulo, ki smo jo prepražili na ocvirkovi masti.
Pri čebuli pazimo, da odcedimo vso maščobo, da ne bomo imeli premastne mase.
Krompirju dodamo še sol, poper, drobnjak in štiri ščepe majarona. Zmes dobro premešamo in oblikujemo kroglice v velikosti lešnika.
Savinjski žlinkrofi
Prekajeno kuhano svinjsko kračo narežemo, natrgamo ali naribamo, dodamo zelo drobno narezano čebulo, ki smo jo prepražili na ocvirkovi masti. Dodamo še dva kosa kruha, ki smo ga razmočili v decilitru mleka, ter dodamo sveže nasekljan peteršilj, sol in poper po okusu. Če je masa premokra, dodamo drobtine. Maso oblikujemo v kroglice v velikosti oreha.
Testo zvaljamo na debelino noža oziroma na mašini za valjanje na predzadnjo nastavitev.
Kroglice polagamo na spodnji rob testa v razmaku ene njihove velikosti in s testom pokriijemo kroglico. Odrežemo odvečno testo. S prsti izstisnemo zrak med kroglicami in testo močno stisnemo skupaj, da se sprime. Prerežemo na sredini pritisnjenega in položiimo žlinkrof s “šivom” navzgor. Zatisnnemo na straneh, da naredimo uhlje s tem ko testo zlepimo skupaj. Na vrhu s palcem pritisnemo žlinkraf da se malo raztegne in da dobi vdolbinico za preliv.
Zavremo močno osoljeno vodo. Vanjo damo žlinkrafe in vodo malo zavrtinčimo, da se ne primejo na dno. Ko priplavajo na vrh jih damo iz vode na krožnik in prelijemo
s poljubnim prelivom.