JAGODNA SOLATA

Sestavine:
- 250 g jagod
- 100 g orehovih jedrc
- 2 pesti listov mlade špinače
- zavojček sira feta
- sok 2 limon
- 3 žlice oljčnega olja
- sol, poper

Jagode marežemo, dodamo orehe in špinačo.

Pripravimo preliv iz olja, limoninega soka, soli in popra. Vse stvari dobro premešamo in solato posujemo s feto.

Odlična priloga k pečenemu mesu

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

JAGODNA SOLATA (ZA DRZNE)

Sestavine:
- 250 g jagod
- 1 avokado
- zavojček sira feta
- 1 rdeča čebula
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica medu
- sok 1/2 pomaranče
- sol, poper

Jagode in avokado narežemo na manjše kose. Nasekljamo čebulo.

Pripravimo preliv iz balzamičnega kisa, olja, medu in soka pomaranče. Solimo, popopramo. Vse stvari dobro premešamo in solato posujemo s feto.

Odlična priloga k pečenemu mesu!

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

BREZGLUTENSKA TORTA Z JAGODAMI

Sestavine:
- 4 jajca
- 200 g temnega sladkorja
- 6 žlic olivnega olja
- 225 g temne čokolade
- ¼ žličke soli
- 200 g mletih bučnih semen
- žlica balzamične glazure ali kisa
- 0,6 dl kave
- 1 dl desertnega vina
- sok in lupinica ene limone
- 1 žlička vinskega kamna
- 2 žlici pravega kakava
- 225 g temne čokolade za preliv
- 500 g svežih očiščenih in dobro opranih jagod

Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake skupaj s sladkorjem stepamo z električnim mešalnikom do penastega (vsaj 4 minute). Dodamo olivno olje, sol in ponovno močno stepemo. Beljake stepemo v trd sneg. Med stepanjem dodamo sok limone in vinski kamen.

Raztopimo čokolado z malo vode, toliko, da je gosto tekoča in vse skoraj ohlajeno primešamo rumenjakom. Mleta semena nežno vmešamo v zmes in na koncu rahlo vmešamo še sneg.

Obložimo pekač s peki papirjem, premažemo z oljem in posujemo s kakavom v prahu. Zmes vlijemo v pekač in pečemo na 170°C približno 40 minut.

Pečeno in skoraj ohlajeno prelijemo s stopljeno čokolado (stopimo kot zgoraj).

Obložimo s celimi jagodami in lahko okrasimo z maskarpone kremo (ker ima tortica korenine tudi v Italiji, drugače res ne gre).

Za maskarpone kremo stepemo najprej 200 g kreme z malo sladkorja, dodamo sok ene limone in na koncu vmešamo še 100g kisle smetane in ponovno stepemo.
Vsekakor tortico serviramo z veliko žlico te kreme.

Foto: Metka Paragi
Foto: Metka Paragi

JAGODNA MARMELADA S CVETOVI BEZGA

Sestavine:
- 0,5kg očiščenih, narezanih zrelih domačih jagod
- sladkor po okusu
- 2 cvetova bezga
- vanilin sladkor ali strok vanilje
- sok limone
- 4 velike žlice chia semen

Oprane in narezane jagode premešamo s sladkorjem in vanilin sladkorjem ter sokom limone. Vse skupaj spiriramo, lahko pustimo večje koščke, da bo marmelada na »ugriz«.

Primešamo cvetove bezga in lističe mete ter dodamo chia semena. Vse dobro premešamo.
Med tem lične kozarčke dobro opremo in pokrovčke razkužimo z alkoholom (lahko kar žganje). Mešanico nalijemo v kozarčke in pustimo v hladilniku vsaj 3 ure. Marmelada se lepo strdi in jo lahko hranite v hladilniku (zelo hitro poide) ali pa kozarčke zamrznete (v tem primeru vzemite plastične kozarčke).

Vedno, tudi sredi zime, si lahko sproti pripravite svežo marmelado iz zamrznjenih jagod in posušenih bezgovih cvetov. Gostoto uravnavate s chia semeni.

Foto: Metka Paragi
Foto: Metka Paragi