PREPROSTA JUHA IZ SVEŽEGA ZELJA

Sestavine:
- polovica manjše zeljne glave
- 4 krompirji
- 50 g slanine
- žlica olja
- čebula
- česen
- sol, poper
- 1,5 l vode
- 2 žlici grškega jogurta

Zelje narežemo na kocke in ga poparimo, odcedimo.

Na olju prepražimo čebulo, česen, slanino. Dodamo na kocke narezan krompir, zelje, sol poper in zalijemo z vodo.

Kuhamo pol ure. Kuhani juhi dodamo grški jogurt in jo na hitro čisto malo zmiksamo s paličnim mešalnikom (ne do konca, naj se zelje in krompir še vedno vidita).


NARASTEK Z ZELJEM IN AVOKADOM

Sestavine:
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 kg belega zelja
- 100 g maslo
- sol, poper
- muškatni orešček
- 250 ml zelenjavne juhe
- ovseni kosmiči
- 500 g krompirja
- majaron
- kumina
- polnomastno kravje mleko
- drobtine

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Zelje operemo in narežemo na rezance.
V loncu segrejemo polovico masla in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo še zelje, sol, poper, muškatni orešček in prilijemo zelenjavno juho. Kuhamo 40 minut, nato k zelju vmešamo še malo ovsenih kosmičev. Krompir olupimo, operemo in narežemo. V slani vodi ga skuhamo do mehkega. Nato ga pretlačimo, ter mu dodamo maslo, majaron, poper, muškatni orešček in kumino. Po potrebi dolijemo še mleko. Pekač namastimo in potresemo z drobtinami. Vanj položimo zelje, na zelje pa damo krompir. Obložimo s koščki masla in pečemo 20 minut na 180° C.


REPNA PRILOGA

Sestavine:
- 800-850 g sveže repe
- 40 g masla
- 180 g kisle smetane
- sol, poper
- muškatni orešček
- svež peteršilj, drobnjak

Svežo repo najprej olupimo in nato splaknemo pod tekočo vodo. Narežemo jo na poljubno velike kose in denemo v posodo, v kateri jo bomo skuhali. Zalijemo z vodo, toliko, da je repa pokrita in v pokriti posodi pristavimo na štedilnik.
Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in pri zmernem vretju kuhamo 15 minut, toliko, da se repa na pol skuha. Nato jo odcedimo.
V kozici ali ponvi z višjim robom najprej stopimo maslo, nato dodamo napol kuhano repo, premešamo in dodamo kislo smetano, poper, sol in muškatni orešček.
Premešamo in pokrito dušimo približno 10 minut, da se repa povsem skuha (zmehča). Vmes lahko občasno premešamo. V tem času, ko se repa s smetano duši, pod tekočo vodo splaknemo svež peteršilj in drobnjak in ju drobno nasekljamo.
Ko je repna priloga kuhana, jo razdelimo po porcijah in posujemo z nasekljanima peteršiljem in drobnjakom.


GLAZIRANA REPICA

Sestavine:
- 10-12 mladih repic
- slanina
- vinski kis
- svež peteršilj, drobnjak, pehtran
- koper
- sol, poper

Glazirana mlada repica 10-12 mladih repic na koščke narezana slanina vinski kis svež peteršilj, drobnjak, pehtran in koper sol in poper
Pečico segrejte na 230 stopinj Celzija. V ponvi popecite slanino, tako da se maščoba raztopi, meso pa hrustljavo zapeče. Meso odstranite, na maščobo pa položite oprane mlade repice. Položite v pečico in pecite približno pol ure, da se repice zapečejo, medtem pa jih večkrat obrnite.
Tik pred serviranjem repice potresite s svežimi nasekljanimi zelišči in začinite s soljo in poprom.


PRESNA REPNA OMAKA, NAMAZ

Sestavine:
- 2 mladi redkvici
- 1 jabolko
- 1 kuhano jajce
- vinski kis
- oljčno olje
- bučno olje
- gorčica
- grški jogurt

Mlado repico operemo in naribamo (za eno pest). Prav tako olupljeno jabolko Vse skupaj prelijemo z kisom, da ne oksidira. Solimo. Namesto oljčnega olja, lahko uporabimo bučno ali rastlinsko. Dodamo lahko gorčico ali grški jogurt.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro