Mojca kuha: praznično
Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

POGAČA S ŠPINAČO IN ČESNOM
Potrebujemo:
- 350 g mehke moke
- pol žličke soli
- 2 žlici olivnega olja
- 2 dl mlačne vode v katero smo zamešali 1 žlico kisa
- pol kg mlade špinače (lahko blitva)
- 200 g kremnega sira (lahko izpustite)
- sol
- 2 stroka česna
- malo olivnega olja
Iz moke, soli, olivnega olja in mlačne moke zamesimo testo, ki naj pokrito počiva pol ure. Za nadev zmešamo suho, oprano špinačo, ki smo jo posolili, dodali česen in prelili z olivnim oljem. Testo razpolovimo in obe polovici razvaljamo v kroga. Na pomaščen pekač položimo prvi krog in ga prekrijemo z nadevom. Vmes z žlico poljubno naložimo kremni sir.
Čez vse položimo drugi krog in robove lično zatesnimo. Testo večkrat prebodemo, premažemo z olivnim oljem in posujemo s semeni sezama. Pečemo na 180 °C približno pol ure, oz dokler ni hrustljavo, zlato rumeno zapečeno. Pečeno po želji premažemo z mešanico olivnega olja in česna.


ZASNEŽENE ROLADICE Z GRANATNIM JABOLKOM:
Potrebujemo:
Belo »testo«:
- 180 g moke
- 1 l mleka (lahko mandljevo)
- 4 žlice sladkorja
- strok vanilje
- sok in lupinica ene limone
- 30 ml olivnega olja ali kokosovo olje
Rdeče »testo«:
- 1 l soka granatnega jabolka
- 65 g moke
- 17 g škrobne moke
- 2 žlici sladkorja oz po želji
- 200g kokosove moke za posutje in semena enega granatnega jabolka
Pekač obilno posujemo s kokosovo moko, ki jo enakomerno razporedimo.
Za belo testo zmešamo vse sestavine in vse skupaj med stalnim mešanjem zavremo. Kuhamo do primerne gostote tako, da je testo zelo gosto tekoče. Vse skupaj zlijemo enakomerno na pekač in gladko razporedimo.
Enako postopamo z rdečim testom, ki ga potem prelijemo preko belega (ko se malo ohladi) in enakomerno razporedimo ter posujemo s semeni granatnega jabolka. Vse skupaj prekrijemo s prozorno folijo in ohladimo v hladilniku vsaj 3 ure ali čez noč. Ohlajeno narežemo na manjše trakove, jih zvijemo v primerne roladice in povaljamo v kokosovi moki. Okrasimo s semeni granatnega jabolka.


KREMAST ŠODO S SADJEM IN »LIMONČELOM«:
Potrebujemo:
- 3 rumenjaki
- 3 žlice belega kristalnega sladkorja
- strok vanilje ali vanilin sladkor
- 60 ml »limončela«
- naribana lupinica ene limone
- sadje po izboru (maline, jagode…)
- piškoti amareti za okrasitev (po želji)
Najprej energično premešamo sladkor, rumenjake in strok vanilje, da se rahlo speni. Dodamo limončelo, lupinico limone in ponovno močno premešamo. Zdaj vso mešanico prenesemo nad vodno kopel (voda ne sme vreti, skledo odstavimo z ognja) in močno stalno stepamo, dokler ne dobimo goste kreme (približno 5-7 minut). Mešanice nikakor ne smemo pregreti. Ko je krema primerno gosta jo, prelijemo preko sadja in okrasimo. Pojemo takoj!