NOVOLETNA KVAŠENA TORTA Z BOROVNICAMI
Postopek:
V primerni skledi zmešamo 1 žlico sladkorja, kvas, 2 žlici moke in mlačno mleko ter pustimo vzhajati približno pol ure na sobni temperaturi (postopek za sveži kvas je krajši, približno 10 minut).
V drugi manjši skledi stepemo preostanek sladkorja, jajca, vaniljo in lupinico limone. Vse prilijemo h kvasni mešanici in razmešamo. Postopno vmešamo še polovico olja in sol ter vse še enkrat premešamo. Pričnemo postopno vmešavati moko, dokler ne dobimo kepe testa, ki ji dodamo ostalo polovico olja in vse še močno ročno premesimo tako, da dobimo gladko mehko testo. Pokrijemo s prozorno folijo in pustimo vzhajati na dvojno količino.
Med tem zmešamo borovnice, sladkor, ingver v prahu, škrobno moko razmešano v limoninem soku, ter vse kuhamo dokler se primerno ne zgosti. Lahko dodamo malo pomarančnega likerja. Ohladimo.
Testo razpolovimo in razvaljamo v dva kroga. Na pomaščen in pomokan nizek pekač položimo prvo testo, dvignemo robove in ga prekrijemo z nadevom. Robove močno zatesnimo. Pokrito pustimo vzhajati vsaj 15 minut. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in naredimo z zobotrebcem malo večjo luknjico na sredini, da lahko izhaja para. Po želji okrasno nizko zarežemo z vrha v obliki kosov torte. Pečemo 40 minut na 180°C oz. do zlatorumene barve.
Postrežemo po želji z razmešano kislo smetano, ki smo ji dodali malo sladkorja v prahu.
SLANA PITA S TOFUJEM IN BUČNIM OLJEM
Postopek:
Tofu narežemo na kocke in ga mariniramo vsaj nekaj ur v mešanici bučnega olja, česna, popra in soli. Obe polovici testa razvaljamo v primerna kroga glede na pekač. Zgornji krog lahko okrasno zarežemo, da bo lažje izhajala para.
Pekač obložimo s testom, premažemo s kislo smetano in posujemo s tofujem in kaprami. Prekrijemo z drugo polovico testa in vse skupaj zatesnimo. Premažemo z jajcem in posujemo s semeni sezama. Pečemo na 180°C do zlatorumene barve.
Postrežemo s svežo solato.
ZIMSKA SOLATA S PEČENO PAPRIKO
Postopek:
Pečenim paprikam olupimo kožico in jih narežemo na kocke. Vse ostale sestavine premešamo in na koncu dodamo pečene paprike. Dobro ohladimo vsaj 3 ure v hladilniku.
Postrežemo posuto s poljubnimi semeni in z opečenimi kruhki ali tortiljami.