NOVOLETNA KVAŠENA TORTA Z BOROVNICAMI

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Potrebujemo:
- 370 g mehke moke za kvašeno testo
- 3 žlice rjavega sladkorja
- zavitek suhega kvasa (ali svežega)
- 1 dl mlačnega mleka oz. po potrebi
- 85 ml olivnega olja
- 2 jajci
- strok vanilje
- lupinica ene limone
- malo soli
- jajce za premaz

Nadev:
- 500 g zmrznjenih borovnic
- četrt žličke ingverja v prahu
- 4 žlice rjavega sladkorja
- en vanilin sladkor
- 2 žlici škrobne moke, vmešani v 1dl limoninega soka
- malo pomarančnega likerja, po želji

Postopek:
V primerni skledi zmešamo 1 žlico sladkorja, kvas, 2 žlici moke in mlačno mleko ter pustimo vzhajati približno pol ure na sobni temperaturi (postopek za sveži kvas je krajši, približno 10 minut).

V drugi manjši skledi stepemo preostanek sladkorja, jajca, vaniljo in lupinico limone. Vse prilijemo h kvasni mešanici in razmešamo. Postopno vmešamo še polovico olja in sol ter vse še enkrat premešamo. Pričnemo postopno vmešavati moko, dokler ne dobimo kepe testa, ki ji dodamo ostalo polovico olja in vse še močno ročno premesimo tako, da dobimo gladko mehko testo. Pokrijemo s prozorno folijo in pustimo vzhajati na dvojno količino.

Med tem zmešamo borovnice, sladkor, ingver v prahu, škrobno moko razmešano v limoninem soku, ter vse kuhamo dokler se primerno ne zgosti. Lahko dodamo malo pomarančnega likerja. Ohladimo.

Testo razpolovimo in razvaljamo v dva kroga. Na pomaščen in pomokan nizek pekač položimo prvo testo, dvignemo robove in ga prekrijemo z nadevom. Robove močno zatesnimo. Pokrito pustimo vzhajati vsaj 15 minut. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in naredimo z zobotrebcem malo večjo luknjico na sredini, da lahko izhaja para. Po želji okrasno nizko zarežemo z vrha v obliki kosov torte. Pečemo 40 minut na 180°C oz. do zlatorumene barve.

Postrežemo po želji z razmešano kislo smetano, ki smo ji dodali malo sladkorja v prahu.


SLANA PITA S TOFUJEM IN BUČNIM OLJEM

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Potrebujemo:
- dva zavitka listnatega testa
- 250 g naravnega tofuja
- 2 stroka česna
- 0,5 dl pravega bučnega olja
- sol, poper
- 2 dl kisle smetane
- pest velikih kaper
- semena sezama za posutje in jajce za premaz

Postopek:
Tofu narežemo na kocke in ga mariniramo vsaj nekaj ur v mešanici bučnega olja, česna, popra in soli. Obe polovici testa razvaljamo v primerna kroga glede na pekač. Zgornji krog lahko okrasno zarežemo, da bo lažje izhajala para.

Pekač obložimo s testom, premažemo s kislo smetano in posujemo s tofujem in kaprami. Prekrijemo z drugo polovico testa in vse skupaj zatesnimo. Premažemo z jajcem in posujemo s semeni sezama. Pečemo na 180°C do zlatorumene barve.
Postrežemo s svežo solato.

ZIMSKA SOLATA S PEČENO PAPRIKO

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Potrebujemo:
- 8 pečenih paprik ali kozarec vloženih pečenih paprik
- 4 dl kisle smetane
- 2 dl majoneze
- 300 g kuhane koruze
- 200 g kuhane čičerike
- 2 pesti naribanega parmezana
(za mesno varianto: en nasekljan file prekajene postrvi)
- 3 stroke česna
- sol, poper
- šop sesekljanega peteršilja
- malo olivnega olja in malo kisa
- semena za posutje

Postopek:
Pečenim paprikam olupimo kožico in jih narežemo na kocke. Vse ostale sestavine premešamo in na koncu dodamo pečene paprike. Dobro ohladimo vsaj 3 ure v hladilniku.
Postrežemo posuto s poljubnimi semeni in z opečenimi kruhki ali tortiljami.

Zamisli za praznično večerjo