SLOVENSKE ENČILADE
Najprej skuhamo pikantno omako. Na olju popražimo vse začimbe, dodamo moko in postopno še jušno osnovo; dobro premešamo. Kuhamo 5 – 10 minut, da se omaka primerno zgosti. Po želji v omako dodamo malo paradižnikove mezge. Sir naribamo. Pečico vklopimo na 180 – 200 stopinj.Model namastimo in na dno namažemo malo omake.
Na vsako tortiljo namažemo malo omake, nato na sredino položimo četrtino mesa, fižola, koruze, malo naribanega sira in vse zavijemo.
Položimo v model, prelijemo s preostankom omake, bogato potresemo s preostankom naribanega sira. Pokrijemo s kosom aluminijeve folije in porinemo v pečico za 10 -15 minut, nato folijo odkrijemo in spečemo do konca, da se sir povsem stopi.
KREMNA ZELENJAVNA JUHA Z RDEČO LEČO
V lonec damo rdečo lečo in zelenjavo, zalijemo z malo jušne osnove in zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo dalje 10 minut. Potem prilijemo še jušno osnovo in dalje kuhamo minuto ali dve, da se juha ogreje.
Kruh narežemo na kocke, meso na manjše kocke, česen na rezine ali ga sesekljamo. V ponvi segrejemo malo olja, stresemo kruh in pečemo, da se skoraj povsem posuši.
Dodamo še česen in meso in dalje pražimo minuto. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Nalijemo na krožnike in ponudimo s popečenimi dodatki.
Tilslørte bondepiker (iz ostankov božične sladke peke)
Jabolka olupimo, narežemo na kocke, jih stresemo v kozico in takoj prelijemo z limonovim sokom, rumom in 2 žlicama sladkorja ter segrejemo do vrenja. Ogenj povsem zmanjšamo in dalje nekaj minut dušimo. Ohladimo.
Med drobtine dodamo cimet, po želji še malo sladkorja. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo po okusu sladkamo. V visoke kozarce naložimo najprej jabolčno kašo, nato potresemo s plastjo maslenih drobtinic in plastjo smetane, plasti ponovimo.