SVINJSKI MEDALJON V HRENOVI OMAKI

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Potrebujemo:
- 800 g svinjskega fileja
- 400 g zelene
- 1 dl sladke smetane
- 800 g ohrovta
- 3 dl mleka
- 50 g masla
- 50 g hrena
- sol, poper, kumina

Svinjski file posolimo in popramo, ter ga na hitro popečemo v ponvi. Pečico ogrejemo na 160 °C. Ko je meso lepo pečeno, ga postavimo v pečico za 15-20 minut. Če želimo imeti meso bolj rožnate barve je 15 min pečenja dovolj. Medtem, ko se meso peče, pripravimo omako.
V lonec damo malo sladke smetane, hren, sol in poper. Na malem ognju omako lepo zgostimo. Olupimo zeleno, jo narežemo na majhne koščke ter damo kuhat v kombinacijo vode in mleka.
Zeleno zalijemo le toliko, da je pokrita. Kuhamo 20 minut nato dobro pretlačimo, solimo po okusu. Med tem časom skuhamo tudi brokoli. Za bolj poln okus dodamo še preostanek sladke smetane. K pireju zelene lahko dodamo malo pesinega soka. Jed naložimo na krožnik.

KAKI S ČOKOLADNIM ŽLIČNIKOM

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Potrebujemo:
- 3 kakije
- 2 dl tekočega jogurta
- 2 dl sladke smetane
- 200 g mascarpone sira
- 100 g bele čokolade
- sok polovice limone
- cimet
- praženi mandljevi lističi

Kakije olupimo in izdolbemo. Smetano stepemo posebej. Kaki spasiramo s paličnim mešalnikom in dodamo mu cimet in limonin sok. Na rahlo umešamo stepeno sladko smetano in postavimo na hladno. Med tem časom stopimo na sopari belo čokolado, dodamo mascarpone in hitro premešamo. Dodamo še del stepene smetane in na rahlo umešamo. Postavimo na hladno. Penasti kaki vlijemo na dno kozarca ali krožnika, nato dodamo čokoladni žličnik in sadni kulij ter dekoriramo s mandljevimi lističi ter listi mete.