KREMNI NARASTEK Z JABOLKI
Listnato testo položimo v srednje velik okrogel pekač tako, da testo gleda čez rob. Rob lično zavijemo navzdol v višini vsaj 1,5-2 cm. Z vilico prebodemo dno in posujemo z rjavim sladkorjem ter popršimo s škrobno moko.
Jabolka narežemo na tanke rezine (3mm) in pokapamo s sokom limone (ni jih potrebno lupiti).
Za kremo najprej z električnim mešalnikom zmešamo maskarpone in sladkor. Dodamo vse ostale sestavine razen škrobne moke in vinskega kamna ter vse dobro premešamo tako, da dobimo gosto tekočo maso. Na koncu nežno vmešamo še škrobno moko in vinski kamen.
Dno testa prelijemo s kremo in vanjo navpično zabadamo rezine jabolk po želji. Premažemo z rumenjakom in posujemo s sladkorjem in lističi mandljev.
Pečemo na 170-180°C približno 45-50 minut.
Sladico ohladimo čez noč v hladilniku, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo
»ŠPANSKA TORTILJA« Z JABOLKI
Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake stepemo z mlekom, olivnim oljem in rumom. Vse suhe sestavine zmešamo v drugi skledi in počasi primešamo tekoči del tako, da dobimo tekoče testo.
Jabolka narežemo na tanke rezine (3mm) in pokapamo s sokom limone. Vmešamo jih v testo.
Stepemo beljake z malo soli in malo soka limone. Sneg rahlo vmešamo v tekočo maso.
V primerno veliki ponvi (testo naj ne sega višje kot 3 cm) dobro segrejmo olivno olje in zlijemo vanj pol mase. Posujemo z makovim nadevom in zlijemo preko še drugo polovico mase. Pokrijemo s pokrovom, ki dobro tesni, temperaturo zmanjšamo in pečemo pokrito približno 15 minut. Proti koncu večkrat preverimo spodnjo polovico, da se ne zažge.
Ko se na vrhu naredi kožica, na ponev postavimo dovolj velik krožnik (lahko ga prej malo naoljimo, da bo tortilja kasneje lažje zdrsnila dol) in vse skupaj obrnemo, ponev dodatno naoljimo in nazaj spustimo tortiljo, da se zapeče še na drugi strani približno 10 minut. Prvih 5 minut naj bo še ponva še pokrita, potem jo odkrijemo in zapečemo do zlatorumene hrustljave barve.
Sladico posujemo s sladkorjem v prahu in toplo postrežemo. Zelo dobra je tudi hladna.
»FRANCOSKA SOLATA« S SLADKIM KROMPIRJEM IN JABOLKI
Jabolka narežemo na manjše kocke in jih pokapljamo s sokom limone.
Kumare olupimo, izdolbemo semena in enako narežemo na kocke.
Ohlajen sladek krompir narežemo na kocke.
Vso zelenjavo premešamo v skledi, dodamo majonezo, hren, nasekljan peteršilj ter sol in poper. Vse še enkrat premešamo in postavimo v hladilnik.
Ohlajeno postrežemo kot prilogo ali samostojno jed.
JABČNIK
Iz moke in jajca pripravimo trdo testo. Iz testa oblikujemo usukance - sukamo jih med dlanmi, da nastanejo drobni svaljki.
Olupljena jabolka narežemo na krhlje in jim v posodi prilijemo toliko vode, da so pokrita. Ko so jabolka napol kuhana, dolijemo mleko. Ko zavre, zakuhamo usukance, solimo, sladkamo. Kuhamo še cca 15 minut. Jed prelijemo v skledo, zabelimo s smetano in posujemo s cimetom.