Pita s češnjevci in mocarelo
Česen olupimo in skupaj z bazilikinimi lističi stresemo v multipraktik. Nekajkrat zavrtimo. Dodamo moko, maslo, 5 žlic hladne vode, ščepec soli in ščep sveže mletega popra ter ugnetemo gladko testo.
Testo oblikujemo v kroglo, ki jo nekoliko sploščimo, ovijemo v prozorno folijo in za 30 minut položimo v hladilnik.
Češnjevce očistimo in razpolovimo. Mocarelo narežemo na rezine. Pečico ogrejemo na 180 °C.
Testo na peki papirju ali na blago pomokani delovni površini razvaljamo in položimo v pekač.
Obložimo ga z mocarelo, po kateri s prerezano stranjo navzgor razdelimo češnjevce. Potresemo s soljo in sveže mletim poprom ter izdatno pokapljamo z olivnim oljem.
Pekač položimo v ogreto pečico za pribl. 30 minut.
Klasična paradižnikova omaka
Zeleno, koren in čebulo nasekljamo zelo na drobno in sotiramo na oljčnem olju, da se zmehča.
Dodamo nasekljan paradižnik in nariban česen ter pustimo, da vre še kakšnih 10 minut.
Dodamo zelišča, sol, poper in spasiramo s paličnim mešalnikom. Če je omaka preredka, pustimo, da vre do želene gostote. Dlje, kot bo brbotala, bolj bogatega okusa bo.
Omako ohladimo, razdelimo po posodicah in zamrznemo. Lahko pa jo tudi shranimo v kozarce.
Zeleni paradižnikov džem z ingverjem in vanilijo
Paradižnike najprej prerežemo na pol in stisnemo, če vsebujejo veliko vode. Potem jih narežemo
na majhne kocke in stehtamo ter odmerimo sladkorja za polovico teže paradižnika.
Zelo na drobno nasekljamo tudi ingver, razpolovimo vaniljev strok in postrgamo ven semena.
Vse to naložimo v svojo najljubšo posodo za pripravljanje marmelade in prilijemo pomarančni sok.
Ogenj povečamo, tako da hitro zavre, ob čemer ves čas mešamo, potem pa zmanjšamo, da počasi vre naprej tako dolgo, da izpari odvečna tekočina in zaznamo teksturo džema, kar lahko traja tudi dve uri.
Pomagamo si lahko s klasičnim poskusom: nekaj džema kanemo na mrzel krožnik, če se strdi, je pripravljen. Lahko pa se odločimo tudi za manj trdno obliko namaza.
Nepozabna paradižnikova omaka
Na 4 ali 5 žlicah olja popražimo olupljen česen v stroku. Dodamo na kockice narezan paradižnik san marzano in volovje srce. Dodamo malo soli in popra. Kuhamo od 35 do 40 minut.
Ko je kuhano, odstranimo strok česna in paradižnik spasiramo. Omako precedimo skozi cedilo v čist lonec. Zdaj dodamo še prepolovljene paradižnike datterino.
Ko pripravljamo omako, skuhamo testenine na zob v vreli soljeni vodi. Precedimo jih in še vroče stresemo v lonec s paradižnikovo omako.
Dodamo maslo, premešamo. Postopoma dodajamo parmezan (tega naribajo na kroglice, ker se bolj enakomerno topijo).
Pozor: pri vmešavanju parmezana testenine ne smejo imeti več kot 50 stopinj Celzija, saj se le tako lepo povežejo s paradižnikovo omako. Dobro premešamo, da dobimo svetlo in svilnato paradižnikovo kremo.
Vmešamo še baziliko, nekaj kapljic olja in takoj postrežemo. Ko so testenine že na krožniku, po želji dodamo še malo peperoncina.