Iz moke in vode lahko pripravimo divji oziroma domači kvas, ki lahko nadomesti pekovski kvas.
Pekovski izdelki z drožmi so lažje prebavljivi, kruh bo dalj čas svež in obstojen.
Droži bomo najhitreje vzgojili z rženo moko, lahko pa uporabimo katerokoli moko.
1. dan
V steklenem kozarcu pomešamo 20 g moke in 20 g vode. Kozarec na pol zapremo in ga pustimo na kuhinjskem pultu ali drugem toplem mestu.
2. dan
Zmesi dodamo 20 g moke in 20 g vode ter dobro premešamo.
3. dan
Tretji dan že opazimo, da se nekaj dogaja: zmes narašča in diši po kislem. Zmesi dodamo 30 g moke in 30 g vode ter dobro premešamo.
4. dan
Četrti dan lahko del zmesi že uporabite in z njimi naredite palačinke.Preostalim drožem pa dodate 30 g moke in 30 g vode.
5. dan
Zmesi dodate dodate 30 g vode in 30 g moke.
Peka kruha z drožmi
Moko, vodo, sol in droži zmešamo skupaj. Pokrijemo in pustimo 5 minut, ter nato še enkrat pregnetemo.
Testo pustimo pokrito v posodi nekje 3 do 6 ur, da se približno podvoji. Nato ga oblikujemo in damo v namaščen pekač. Pokritega pustimo vzhajati.
Zaradi večje količine droži bo kruh hitreje pripravljen za peko. Za začetek bo vzhajanje na sobni temperaturi najboljše, da dobimo pregled nad postopkom.
Ko se vsebina pekača približno podvoji, nekje v 2-4 urah, ga spečemo v prej ogreti pečici na 240 °C. Prvih 15 minut s paro, nato pa brez še kakšnih 20 do 30 minut. Pred peko ga zarežemo, da bo lahko testo v pečici še vzhajalo.