Za pripravo droži potrebujemo:- steklen kozarec s pokrovom na navoj- tehtnico- žlico- moko- vodo

Iz moke in vode lahko pripravimo divji oziroma domači kvas, ki lahko nadomesti pekovski kvas.

Pekovski izdelki z drožmi so lažje prebavljivi, kruh bo dalj čas svež in obstojen.

Droži bomo najhitreje vzgojili z rženo moko, lahko pa uporabimo katerokoli moko.

Foto: Anita Šumer
Foto: Anita Šumer

1. dan

V steklenem kozarcu pomešamo 20 g moke in 20 g vode. Kozarec na pol zapremo in ga pustimo na kuhinjskem pultu ali drugem toplem mestu.

1. dan priprave droži

2. dan

Zmesi dodamo 20 g moke in 20 g vode ter dobro premešamo.

2. dan priprave droži

3. dan

Tretji dan že opazimo, da se nekaj dogaja: zmes narašča in diši po kislem. Zmesi dodamo 30 g moke in 30 g vode ter dobro premešamo.

3. dan priprave droži

4. dan

Četrti dan lahko del zmesi že uporabite in z njimi naredite palačinke.Preostalim drožem pa dodate 30 g moke in 30 g vode.

4. dan priprave droži

5. dan

Zmesi dodate dodate 30 g vode in 30 g moke.

5. dan priprave droži

Peka kruha z drožmi

1, 2, 3, TAKO SE KRUH NAREDI

Sestavine:
- 100 g droži
- 200 g vode
- 300 g pšenične bele moke
- 6 g soli

Moko, vodo, sol in droži zmešamo skupaj. Pokrijemo in pustimo 5 minut, ter nato še enkrat pregnetemo.

Testo pustimo pokrito v posodi nekje 3 do 6 ur, da se približno podvoji. Nato ga oblikujemo in damo v namaščen pekač. Pokritega pustimo vzhajati.

Zaradi večje količine droži bo kruh hitreje pripravljen za peko. Za začetek bo vzhajanje na sobni temperaturi najboljše, da dobimo pregled nad postopkom.

Ko se vsebina pekača približno podvoji, nekje v 2-4 urah, ga spečemo v prej ogreti pečici na 240 °C. Prvih 15 minut s paro, nato pa brez še kakšnih 20 do 30 minut. Pred peko ga zarežemo, da bo lahko testo v pečici še vzhajalo.

Kruh z drožmi

Vprašanja in odgovori

Anita odgovarja