GOVEJI GULJAŠ (RECEPT IZ ČASA AVSTRO-OGRSKE MONARHIJE)
Pripravljala Mojca Mavec
Drobno zrezano prekajeno slanino scvri in prideni malo čebule. Ko se zrumeni vmešamo na kocke zrezano govejo meso. Potrosimo s papriko in pražimo nekaj minut. Nato potrosimo moko, ko zrumeni zalijemo z vodo ali juho. Dodamo sol in v šopek zvezan majaron, žajbel in lovor ter košček česna. Ko zopet prevre, dodamo na kocke zrezan krompir, posolimo in okisamo z vinom, kisom ali vino.
GOLAŽ MENINNA
Pripravljal Miha Robnik - Dans Fotr Kuha
Popražite na kocke narezano in posoljeno govedino. Nato v isti neočiščeni ponvi posebej popražite slanino in divjačino. V neočiščeno ponev dodajte čebulo in začimbe ter prepražite. Ko komina zadiši zalijete z jušno osnovo. Nato dodate mezgo, česen, lovorjeva lista in kuhate dve uri.
Postrežete z maslom zabeljenimi testeninami, ki ji dodate žličko kisle smetane in posujete z malo majarona.
GOLAŽ
Pripravljal Nejc Golič
Na drobno narežemo čebulo. Pristavimo lonec s svinjsko mastjo ter dodamo čebulo. Pražimo, da je rjavo rumena in pacasta. Dodamo strt česen, ki ga popražimo toliko, da zadiši. Nato dodamo očiščeno meso, narezano na kocke velike 3 krat 3 cm. Pražimo, da porjavi in zalijemo z vinom. Po petih minutah, ko alkohol iz vina izpari, zalijemo z jušno osnovo. Dodamo še začimbe in kuhamo 2.5 uri.
VEGANSKI GOLAŽ
Pripravljala Alja Dimic
Na kokosovi maščobi popražite žebulo, ko zadiši, dodajte na kolutke narezan por, koščke korenčka, sojine koščke, narezano bučko in zalijte s pelati in mezgo.
Dodajte vodo in kuhajte približno 45 minut, vmes premešajte, dodajte zašimbe in sol.