GOVEJI GULJAŠ (RECEPT IZ ČASA AVSTRO-OGRSKE MONARHIJE)

Pripravljala Mojca Mavec

Sestavine:
- 500 g govejega mesa
- 1 košček prekajene slanine
- 200 g čebule
- 250 kg krompirja
- 1 strok česna
- 2 žlici mlete paprike
- sol, poper
- vejica svežega majarona, 2 lovorjeva lista, 1 list svežegažajblja
- 1 žlica bele moke
- 1dl rdečega vina ali vinskega kisa
- 2 dl vode ali goveje juhe

Drobno zrezano prekajeno slanino scvri in prideni malo čebule. Ko se zrumeni vmešamo na kocke zrezano govejo meso. Potrosimo s papriko in pražimo nekaj minut. Nato potrosimo moko, ko zrumeni zalijemo z vodo ali juho. Dodamo sol in v šopek zvezan majaron, žajbel in lovor ter košček česna. Ko zopet prevre, dodamo na kocke zrezan krompir, posolimo in okisamo z vinom, kisom ali vino.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

GOLAŽ MENINNA

Pripravljal Miha Robnik - Dans Fotr Kuha

Sestavine:
- 2 žlički svinjske masti
- 1 kg govedine, skockane
- 500 g slanine
- 500 g divjačine
- 2 kg grobo nasekljane čebule
- 4 žličke kumine
- 4 žlice paprike
- 2 žlički grobega popra
- 2 žlički majarona
- 1 žlička timijana
- 1 l jušne osnove
- 2 dl paradižnikove mezge
- 1 česen
- 2 lovorjeva lista
- 2 dl tokca
- sol in poper po okusu

Popražite na kocke narezano in posoljeno govedino. Nato v isti neočiščeni ponvi posebej popražite slanino in divjačino. V neočiščeno ponev dodajte čebulo in začimbe ter prepražite. Ko komina zadiši zalijete z jušno osnovo. Nato dodate mezgo, česen, lovorjeva lista in kuhate dve uri.

Postrežete z maslom zabeljenimi testeninami, ki ji dodate žličko kisle smetane in posujete z malo majarona.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

GOLAŽ

Pripravljal Nejc Golič

Sestavine:
- 2 kg govejega bočnika
- 2 kg čebule
- 2 žlici svinjske masti
- 4 stroki česna
- 2 dl rdečega vina (refošk,teran,cabernet)
- 4 žlice sladke rdeče paprike
- 1 žlička pekoče rdeče paprike
- 1 l goveje osnove
- pol žličke kumine
- pest peteršilja
- 20 g mezge
- ščepec popra
- 4 lovorjeve liste

Na drobno narežemo čebulo. Pristavimo lonec s svinjsko mastjo ter dodamo čebulo. Pražimo, da je rjavo rumena in pacasta. Dodamo strt česen, ki ga popražimo toliko, da zadiši. Nato dodamo očiščeno meso, narezano na kocke velike 3 krat 3 cm. Pražimo, da porjavi in zalijemo z vinom. Po petih minutah, ko alkohol iz vina izpari, zalijemo z jušno osnovo. Dodamo še začimbe in kuhamo 2.5 uri.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

VEGANSKI GOLAŽ

Pripravljala Alja Dimic

Sestavine:
- čebula
- stročji fižol
- čičerika
- namočeni sojini koščki
- bučka
- por
- korenček
- pelati in paradižnikova mezga
- timijan, lovorjev list

Na kokosovi maščobi popražite žebulo, ko zadiši, dodajte na kolutke narezan por, koščke korenčka, sojine koščke, narezano bučko in zalijte s pelati in mezgo.
Dodajte vodo in kuhajte približno 45 minut, vmes premešajte, dodajte zašimbe in sol.


Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro