Drožasti medenjaki

Drožni nastavek (18 %):
- 10 g aktivnih puhastih in
mehurčkastih matičnih droži (2 %)
- 20 g bele pšenične moke T 500 (8 %)
- 20 g vode (8 %)
V posodi zmešamo vse sestavine,
jo pokrijemo in pustimo pri sobni
temperaturi, da se nastavek podvoji.

Glavno testo:
(za približno 45 medenjakov)
- 250 g bele pšenične moke T 500 (100 %)
- 160 g tekočega medu (64 %)
- 60 g stopljenega masla (24 %)
- 1 jajce (112 g; 22 %)
- 2 g sode bikarbone (1 %)
- 2 g soli (1 %)

Dodatki pred peko:
po 1 čajno žličko mletih začimb: cimeta, kardamoma,
nageljnovih žbic, ingverja, zvezdastega janeža, pomarančne lupinice.

TESTO
Maslo stopimo pri nizki temperaturi. Jajci in med penasto umešamo in počasi prilijemo stopljeno maslo, ki ne sme biti vroče, nato še droži, da dobimo enotno zmes.

Moko damo v posodo, po njej potresemo sol in sodo bikarbono ter dobro premešamo. Na sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo tekočo zmes.
Ugnetemo gladko, kremasto testo. Ne gnetemo preveč, saj ne želimo, da bi se razvil gluten. Testo naj pokrito počiva vsaj 24 ur pri sobni temperaturi. Nekoliko bo naraslo.

Naslednji dan dodamo testu mlete začimbe, ga pregnetemo in oblikujemo kroglice v velikosti oreha (premera 3 cm), ki jih nato rahlo sploščimo
v plitvem pekaču. Lahko pa testo razvaljate med dvema kosoma papirja za peko na debelino 0,5 cm in iz njega z modelčkom izrežete medenjake različnih oblik.

PEKA
Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 15 do 20 minut. Po peki bodo medenjaki še mehki na dotik. Počakamo, da se ohladijo, nato jih shranimo v škatlo in jo zapremo.

Namig

Ohlajene medenjake lahko prelijete s sladkornim oblivom, tako da nad paro stepete beljake s sladkorjem in na koncu dodate limonov sok. Testo lahko razvaljate med dvema kosoma papirja za peko in izrežete medenjake poljubnih oblik.

Foto: Nik Jarh
Foto: Nik Jarh

Rženko v pekaču

Rženi kruh je skoraj najlažji kruh za začetek in uvod v peko z drožmi. Ni ga treba gnesti in dokaj hitro je pripravljen. Vendar obstaja majhna zanka: počakati je treba vsaj 12 ur, še bolje 24, da se dobro ohladi, sredica utrdi in razvije poln okus.

Drožni nastavek:
- 10 g aktivnih matičnih droži (3 %)
- 35 g ržene moke (10 %)
- 35 g vode (10 %)
Sestavine zmešajte, pokrijte in počakajte, da se prostornina podvoji.

Glavni testo:
(za 22–centimetrski pekač širine 10,5 cm in globine 7 cm)
- 350 g ržene moke (100 %)
- 330 g vode (95 %)
- 7 g soli (2 %)

Moko in vodo zmešajte z lopatko ali kuhalnico v maso, ki je podobna zelo mehki glini. Pustite 20 minut, nato dodajte podvojen drožni nastavek in sol. Zelo dobro premešajte, da se vse sestavine lepo povežejo in porazdelijo po zmesi. Pokrijte in čez 20 minut znova dobro premešajte.

Namastite ali naoljite pekač in zmes z lopatko predenite v pekač. Izdatno posujte z rženo moko, prvi dve uri pekača ne pokrivajte. Nato ga pokrijte s kapo za tuširanje ali lanenim oziroma bombažnim prtičem, da se testo ne izsuši. Pustite vzhajati tako dolgo, da se količina testa podvoji in da je površina lepo razpokana. Po 15 minutah znižajte temperaturo na 200 stopinj in pecite še približno 40–50 minut za 800-gramski kruh.

Nasvet

Pri porazdeljevanju zmesi po pekaču si pomagajte z mokrimi prsti, rženo zmes
boste tako lažje razporedili in se vam ne bo prijemala na roke, tudi lopatko lahko
zmočite. Pri rženi moki traja na začetku nekaj časa, da droži začno delovati, nato
pa se zmes dokaj hitro podvoji. Zato spremljajte testo. Prav tako lahko dodate
10–20 odstotkov čez noč namočenega in odcejenega rženega zrnja ali pa semen.

Foto: Nik Jarh
Foto: Nik Jarh