Sacherica v lončkih

Količina: za pribl. 10 lončkov
Sestavine:
Marelice
- 500 g marelic (priporočam budanjske)
- 50 g kokosovega sladkorja
- 1 žlica medu
- sok in naribana lupinica 1 limone

Sacherjev biskvit
- 5 jajc
- 110 g sladkorja v prahu
- 95 g temne čokolade (s pribl. 50 % kakava)
- 125 g masla
-ščep soli
- ščep vaniljevega sladkorja
- 110 g moke
- 10 g kakava
- 4 g sode bikarbone

Čokoladni mousse
- 200 g temne čokolade s pribl. 60 % kakava
- ½ vaniljevega stroka
- 50 g mleka
- 450 g stepene sladke smetane

Sacherjev obliv
- 200 g temne čokolade cca 55 %
- 200 ml sladke smetane
- 20 g masla
- 130 g glukoznega sirupa

Dan prej pripravimo marelice. Sadeže razpolovimo, jim odstranimo koščice in narežemo na kockice velikosti lešnika. Dodamo preostale sestavine, premešamo dobro pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Pustimo, da se vse prepoji in se sladkor stopi, najbolje čez noč.

Spečemo biskvit. Pečico segrejemo na 165 °C z ventilacijo in pripravimo model za torte premera 20 cm ter višine 5 cm.

Jajca s sladkorjem v prahu zelo močno stepamo najmanj 5 minut, da nastane svetla penasta masa. Posebej natehtamo v posodo čokolado in maslo, dodamo sol in vaniljo ter v vodni kopeli stopimo na največ 30 °C. Kakav, sodo ter moko natehtamo v skledo in premešamo.

V stepeno jajčno maso vlijemo stopljeno čokoladno mešanico, nežno premešamo in nežno vmešamo suhe sestavine. Nalijem v model in postavimo v pečico za 20 minut. Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem ali nožičem, ki ga zabodemo v sredino. Ko ga izvlečemo, mora biti čist.

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga v modelu za 10 minut postavimo na kuhinjsko mrežico, nato ga zvrnemo na glavo, da se poravna. Pustimo, da se do konca ohladi na mrežici. (Ohlajen biskvit lahko zamrznemo za največ 1 mesec, prej ga dobro zavijemo.)

Medtem ko se biskvit ohlaja, pripravimo mousse. Čokolado nalomimo na koščke. V kozici zavremo mleko z vaniljevim strokom. Nato strok vzamemo iz mleka, vanj postrgamo semena in z mlekom prelijemo čokolado. Zmešamo, da se čokolada stopi in dobimo gladko mešanico. če se vam vsa čokolada ne stopi, še malce mešanico premešajte nad vodno kopeljo ali postavite v mikrovalovko za nekaj sekund. Sladko smetano stepemo, in jo vmešamo v čokoladno mešanico, nežno, najbolje kar z lopatko iz silikona. Dobili smo mousse.

Za obliv nasekljamo čokolado. Smetano, maslo in glukozo nalijemo v kozico in segrejemo na približno 80 °C, nato jo vlijemo na čokolado, počakamo, da se čokolada stopi, in premešamo homogeno. Masa mora biti gladka in imeti teksturo majoneze.

Nazadnje sestavimo lončke. Ohlajen biskvit narežemo na 1 cm velike kocke. Mousse nadevamo v vrečko za brizganje in je malo nabrizgamo na dno lončkov. V vsakega dodamo nekaj kock biskvita, nanje nekaj marelic, nato spet biskvit, marelice in končamo z moussom. Lončke postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro, lahko pa tudi čez noč, da se »usedejo«, nato jih prelijemo z oblivom, po želji še okrasimo in postrežemo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Bogat mlečni riž s karamelizirano belo čokolado

Sestavine za karamelizirano čokolado:
- 500 g bele čokolade

Pečico segrejemo na 160 °C. Čokolado narežemo na koščke, jo razporedimo v emajliran pekač napolnimo s čokolado v koščkih in postavimo v pečico. Čokolada se začne topiti takoj, zato je ta postopek hiter. Po nekaj minutah vzamemo ven, premešamo čokolado, ki se nam bo vedno bolj gostila in seveda karamelizirala. Vrnemo jo v pečico še za približno 5 minut, spet vzamemo ven, premešamo, vrnemo v pečico in to ponovimo trikrat do štirikrat. Ko ocenimo, da je čokolada karamelizirala in spremenila strukturo v bolj suho, je postopek končan.

Čokolado preložimo v visok lonček in jo zmešamo s paličnim mešalnikom, da postane kremasta. Prelijemo jo na papir za peko, razmažemo z lopatico in pustimo, da se strdi, nato jo nalomimo na koščke in pohrustamo, uporabimo v enem od naslednjih receptov ali shranimo za pozneje.

Sestavine za mlečni riž
Količina: za 3 osebe
- 200 g riža carnaroli ali arborio
- 380 ml vode
- ščep soli
- 1 žlička sladkorja (belega ali rjavega) cca 15 g
- 320 ml polnomastnega mleka
- 50 g masla
- 30 g cvetličnega medu
- 3 g cimeta
- 70 g karamelizirane čokolade

V kozico nalijemo vodo, jo solimo in zavremo. Nato vanjo vsujemo riž in zmanjšamo ogenj. Mešamo in kuhamo približno 20 minut, medtem postopoma prilivamo mleko, da riž ni suh.

Kuham mlečni riž odstavimo, dodamo maslo, med in cimet ter zmešamo, da se maslo in med stopita. Riž pokrijemo in pustimo stati približno 20 minut, da se navzame okusov in postane lepo kremast. Nazadnje v mlečni riž vmešamo karamelizirano belo čokolado, da se spet stopi.

Idealno razmerje je 300 g mlečnega riža proti 50 g karamelizirane bele čokolade.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Edina prava vroča čokolada

Sestavine:
- 450 g polnomastnega mleka
- 250 g sveže sladke smetane
- ščep soli
-1 žlica cvetličnega medu
-1 zvezdasti janež
- nastrgana lupinica 1 bio pomaranče
- 250 g zelo kakovostne temne čokolade s pribl. 70 % kakava
- sladka smetana (po želji)

V kozico nalijemo mleko in smetano ter dodamo sol, med, strt zvezdast janež in pomarančno lupinico. Zelo počasi segrevamo skoraj do vrelišča. Pokrijemo in pustimo, da se prepaja, medtem pa nasekljamo čokolado ter pripravimo cedilo in skodelice.

Mešanico precedimo, dodamo čokolado in zmešamo, se stopi. Razdelimo v skodelice in postrežemo, po želji s stepeno smetano ali čokoladnim moussom.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro