Mlada špinača z jagodami in mladim sirom
Špinačo operemo z mrzlo vodo, da ostane lepo hrustljava. Položimo jo na krožnik, dodamo kozji sir in na tanko narezane jagode. Pinjole prepražimo in jih dodamo špinači. Solato prelijemo z balzamičnim kisom in oljčnim oljem. Po želji solato še solimo.
Salmoreja juha z jagodami
Kruh narežemo na koščke in jih damo v vodo, da se dobro prepojijo.
Medtem narežemo paradižnik in jagode, na drobno sesekljamo česen in ga primešamo namočenemu kruhu.
Vse skupaj zmiksamo z mešalnikom, dodamo oljčno olje, kis in ščepec soli. Če so opazna paradižnikova semena, salmorejo precedimo skozi fino cedilo.
Salmorejo postrežemo hladno z nekaj kapljic oljčnega olja in rezinami jagod.
Ramstrek z jagodno salso
Meso postavimo iz hladilnika približno 30 minut pred pečenjem, da doseže približno sobno temperaturo. Obrišemo ga s papirnato brisačo in ga enakomerno popečemo na vroči ponvi.
Meso damo počivati za približno 10 minut.
Medtem nasekljamo čebulo. Iz čilijevega stroka odstranimo semena in ga prav tako nasekljamo. Jagode operemo, očistimo in narežemo na kocke.
Olje v ponvi, v katerem smo pekli meso, znova segrejemo in na njem podušimo koščke čebule in čilija. Dodamo sladkor in pustimo, da rahlo karamelizira. Zalijemo s kisom in kuhamo, dokler se ne naredi lepa omaka. Ponev odstavimo s štedilnika, počakamo da se nekoliko ohladi in dodamo na kocke narezane jagode. Solimo in premešamo.
Meso lahko narežemo na rezine in ga prelijemo z jagodno salso. Zraven lahko postrežemo solato po želji.
Jagodna pita v ponvici
Jagode očistimo in po dolgem narežemo na četrtinke. Zmešamo s sokom polovice limone.
Za testo zmešamo maslo, rjavi sladkor, polovico belega sladkorja, jajce, moko, vanilijo, sodo bikarbono in pinjenec. Dodamo jagode in vse skupaj damo v namaščeno litoželezno ponvico.
Zmešamo še kremni sir, preostanek belega sladkorja in limonin sok. Kremo z nožem vmešamo na površino testa.
Pečemo 30 minut na 180 stopinj celzija. Postrežemo kar v ponvici.