Potüčnca – ribja juha

Sestavine za 4 osebe:
- 2 celi očiščeni postrvi
- sol, poper
- 2 korenčka
- 2 stroka česna
- čebula
- luštrek, peteršilj

V dovolj velikem in širokem loncu za kuhanje cele ribe zavremo slano vodo. Vanjo vstavimo ribi, naj voda znova zavre, nato ogenj zmanjšamo in ribi kuhamo tik pod vreliščem 10 minut.

Kuhani postrvi vzamemo iz vode in preložimo na krožnik. Počakamo, da se ohladita, nato ju očistimo kosti, meso prihranimo.

Vodo, v kateri smo kuhali ribi, precedimo. Čebulo in česen drobno narežemo, korenček narežemo na kolesca. Damo v lonec in na malo maščobe popražimo.

Zalijemo s precejeno jušno ribjo osnovo, začinimo s poprom in kuhamo 5 minut.
Potem v juho zakuhamo jušno zakuho, proti koncu pa v juho dodamo še ribje meso in juho začinimo s sesekljanim luštrekom ter peteršiljem.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Posolanka z jabolki

Sestavine za 6 oseb:
- 400 g moke
- pol kocke kvasa (ali 1 vrečka suhega kvasa)
- pol žličke soli
-2 - 3 dl tople vode ali mleka
- 6 večjih jabolk
-2 - 3 žlice sladkorja
-cimet
- pol lončka kisle smetane

Kvas raztopimo v malo vode ali mleka.
V skledo presejemo moko, jo pomešamo s soljo, prilijemo raztopljen kvas, postopno toplo tekočino in zgnetemo kvašeno testo, ki naj vsaj pol ure počiva.

Pečico vklopimo na 200 - 220 ºC. Nizek pekač namastimo, razprostremo testo kakor za pico, največ za pol prsta visoko.

Jabolka očistimo in grobo naribamo na testo. Potresemo s sladkorjem in cimetom ter takoj postavimo v ogreto pečico. Pečemo okoli 20 minut.

Posolanko še toplo narežemo in ponudimo s kislo smetano.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Ajdovi žganci z ocvirki

Sestavine za 6 oseb:
- 500 g ajdove moke
- 1 l vode
- ščep soli
- 1 žlica masla
- ocvirki za zabelo

Vodo solimo in v visokem loncu zavremo. V krop naenkrat stresemo vso moko, počakamo, da voda ponovno zavre, nato kepo moke s kuhalnico prebodemo v sredini do dna. Nad šibkim ognjem moko kuhamo 10 -15 minut. Odstavimo.

Vodo po potrebi odlijemo, vendar prihranimo, nato med že skoraj žgance dodamo maslo ter dobro premešamo. Pokrovko odmaknemo ali lonec le na pol pokrijemo za 10 minut, da se v tem času malo ohladijo in osušijo, saj se tako lepše oblikujemo žganci.

Nato z večjimi vilicami začnemo drobiti žgance na manjše žgančke in jih zabelimo z ocvirki.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Kobariški štruklji

Sestavine za 45 štrukljev
Testo:
- 700 g pšenične moke
- približno 6 dl vrele slane vode

Nadev:
- 250 g mletih orehov
- približno 1 dl vrelega mleka
- 150 g rozin
- 200 g sladkorja
- 200 g krušnih drobtin
- 2 – 3 žlice raztopljenega masla
- limonova lupinica
- 1 – 2 žlici ruma
- ščep cimeta

Moko v posodi poparimo s slanim kropom. Najprej mešamo s kuhalnico, nato pa nežno pregnetemo z rokami in oblikujemo debel svaljek, ki nam se ohlaja, medtem ko pripravljamo nadev.

Za nadev v posodo stresemo mlete orehe, jih poparimo z mlekom in krepko premešamo. Dodamo drobtine, maslo, sladkor, cimet, rum, limonino lupinico in vse skupaj premešamo.

Testo razdelimo na 45 enako velikih kosov. En kos prsti raztegnemo, sploščimo, pazimo, da zgornje strani testa ne pomokamo. Na košček testa zdaj položimo nadev, testo prepognemo in robova nad nadevom spojimo, stisnemo skupaj v polkrog.
Tako pripravljen štrukeljček položimo na delovno površino in s pomokanim prstom na sredino naredimo jamico oziroma vanj nežno vtisnemo svoj prstni odtis. Štrukeljček položimo na pomokan prtič, da dokončamo še ostale.

Kuhamo jih 10 minut v slanem kropu (zamrznjene nekaj minut dlje), vendar voda v loncu ne sme vreti. Tudi mešamo ne, le nalahno stresamo posodo. Ko priplavajo na površje, so kuhani. Kuhane poberemo na servirni krožnik in zabelimo z mešanico raztopljenega masla in medu.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro