TIRAMISU MADRE

Sestavine:
- 1 rumenjak
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica limončela
- 1 kozarček italijanskega ekspresa
- piškotek po okusu
- pravi kakav v prahu
- mandlji za okras

Penasto stepemo sladkor in rumenjak (lahko nad paro), proti koncu lahko dodamo še limončelo.
V steklen kozarček nalijemo kavo in čez položimo penasto jajčno kremo, posujemo s pravim kakavom (čez lahko položimo še kak cel mandelj) in postrežemo z italijanskimi piškotki po želji.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

TIRAMISU BELLA ITALIA

Sestavine:
- zavitek savoiardov (baby piškotov)
- 2 dl italijanskega espresa
- 3 žlice amareta
- 500 g maskarponeja
- 4 rumenjaki
- strok vanilje
- 4 dl sladke smetane
- 2 utrjevalca smetane
- 3 žlice limončela
- 80 g sladkorja
- sok in lupinica ene limone
- pravi kakav v prahu
- mandlji v lističih za okras

V ohlajeno kavo primešamo amareto ali liker po okusu. Rumenjakom dodamo sladkor in nad paro stepamo do penastega (sladkor se mora razpustiti). Proti koncu dodamo še limončelo in stepemo do konca. Dobiti moramo gosto kremo.
Polovico mascarpone sira, ki je sobne temperature, primešamo rumenjakovi kremi. Dodamo še semena iz stroka vanilje. Oddelimo 1 dl te kreme in ji primešamo žličko kakava v prahu. Shranimo v hladilniku.

K jajčni kremi dodamo še drugo polovico mascarpone sira in mešamo tako dolgo, da dobimo gosto kremo.

V drugi skledi stepemo sladko smetano do približno polovice in vse skupaj primešamo jajčni kremi ter dodamo dva utrjevalca smetane in miksamo tako dolgo, da je krema primerne gostote.

Tortni model (dno bo ostalo podlaga) ali servirni krožnik z obodom za torte, zelo na tako premažemo z olivnim oljem. Na dno naložimo piškote namočene (dve sekundi) samo iz ene strani (sladkorne) v kavo in ta stran naj bo zgoraj. Nato na dno s piškoti v sredino položimo ozek kozarec (ali nek valj primerne velikosti), enako premazan z oljem, v katerega vdolbino bomo kasneje nalili našo tekočo kremo s kakavom, ki smo jo spravili v hladilnik.

Okoli kozarca izmenično naložimo pravilno namočene piškote, kremo, plast kakava…do vrha kozarca. Vse skupaj damo v hladilnik vsaj za dve uri.

Odstranimo kozarec in v vdolbino nalijemo našo gosto tekočo kremo. Prekrijemo s piškoti in odstranimo obod. Celo tortico premažemo s kremo ter okrasimo z dresirno vrečko, po želji. Damo ponovno v hladilnik za par ur, lahko čez noč.

Preden tortico postrežemo jo obilno posujemo s kakavom v prahu in lističi mandljev.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

VEGANSKI TIRAMISU

Podloga:
- 200 g mletih mandljev
- 100 g mletih bučnih semen
- 200 g namočenih suhih datljev
- sok ene limone
- malo ruma ali amareta
- strok vanilje ali vanilja v prahu
- žlica kakava v prahu
- ščep soli
- 2 žlici kokosovega olja

Krema:
- 2-3 dl sojine ali kokosove smetane
- 2 zrela avokada
- strok vanilje ali vanilja v prahu
- približno 100 g namočenih suhih marelic
- sok in lupinica 1- 2 limon
- agavin sirup po okusu ali sladkor po želji
- 2 žlice kokosovega olja
- 0,5 dl pomarančnega likerja »Cointreau« ali limončelo (po želji)
- 10 g agarja, pripravljenega po navodilih na ovitku
- kakav v prahu za posutje

V električnem mešalniku vse sestavine za podlogo dobro premešamo tako, da dobimo vlažno drobtinasto zmes. Model obložimo s peki papirjem in z rokami zmes pritisnemo na dno.

Podlogo lahko naložimo v male kozarčke in serviramo po osebi. Postavimo v hladilnik
V električnem mešalniku vse sestavine za podlogo dobro premešamo tako, da dobimo vlažno drobtinasto zmes.

Model obložimo s peki papirjem in z rokami zmes pritisnemo na dno. Podlogo lahko naložimo v male kozarčke in serviramo po osebi.

Postavimo v hladilnik.