TOLMINSKA FRIKA

Sestavine:
- 4 veliki krompirji
- 50 dag sira tolminca
- sol
- svinjska mast in/ ali oljčno olje

Krompir olupimo in narežemo na tanke lističe. Sir narežemo na majhne kocke. V veliki ponvi segrejemo olje in žlico svinjske masti (z mastjo nikar ne varčujte, saj bo frika še bolj domača in tradicionalna).

Na vroči masti krompir ocvremo, naj bo hrustljav skoraj tako kot francoski krompirček. Ko je krompir pečen po njem enakomerno razporedite kocke sira in vse skupaj premešajte. Ko spodnji sloj zakrkne, friko obrnemo. Pečeno friko ponudimo s kruhom ali polento.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

ŠPANSKA TORTILJA

Sestavine:
- 3 veliki krompirji
- 5 jajc
- 1 velika čebula
- sol, poper
- oljčno olje

Krompir olupimo in narežemo na koščke. Pri srednji temperaturi ga pečemo 10-15 minut, odvisno od sorte.

Medtem v skledi razžvrkljamo jajca. Solimo. Čebulo nasekljamo in dodamo h krompirju. Ko je krompir skoraj zlatorumeno zapačen (pazite na skoraj, ne delamo ocvretga francoskega krompirčka), ga vzamemo s štedilika in odlijemo vse olje. Krompir vmešamo v skledo z jajci in zmes zlijemo v ponev.

Pečemo pri srednji temperaturi, rob tortilje poravnamo z lopatico, da je lepo zaobljen. S pomočjo krožnika tortiljo obrnemo in previdno vsujemo nazaj v ponev, da se lepo zapeče še z druge strani. Pečeno tortiljo razrežemo na trikotnike. Postrežemo toplo ali hladno kot prigrizek.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro
Mojca kuha