Zajčji ajmoht z vaseršpoclji
Meso in kosti zajca popečemo na vroči masti, meso odstranimo in na preostanku maščobe popražimo čebulo, česen in 1 žlico moke. Nato dodamo vso zelenjavo, zalijemo z jušno osnovo in v posodo dodamo nazaj meso ter začimbe.
Kuhamo 30-40 minut, nato pa dodamo še limonino lupino, sok limone in malo belega vina. Za zakuho lahko uporabimo žgance, vaseršpoclje ali bleke (testeninske krpice).
Vaseršpoclji
Iz moke, jajca in vode zamešamo gosto maso (kot za šmorn), začinimo s soljo in zelišči po želji (drobnjak, peteršilj, timijan). Maso damo na rešetko, ki je postavljena nad vrelo
vodo, in jo z lopatko premikamo sem ter tja, da testo kaplja v vodo in se hkrati zakuha. Vaseršpoclje poberemo iz vrele vode po 2 minutah kuhanja in jih dodamo v ajmoht.
Ajdovi krapci nadevani z jetrno klobaso
Ajdovo moko poparimo in solimo ter s kuhalnico premešamo. Počakamo, da se masa ohladi do mlačnega, nato pa dodamo še jajce in pšenično moko. Zgnetemo testo, če je le možno naj počiva 15 minut do 1 ure v hladilniku.
Nato ga v pomokani površini razvaljamo in izrežemo kroge. V sredino položimo žličko mase iz kuhane jetrne klobase, prepognemo testo in zatisnemo z vilicami. Sveže krapce kuhamo v slanem vrelem kropu 5 minut, nato pa na stopljenem maslu popražimo drobtine, v katere dodamo krapce in jih na hitro posotiramo.
Pečena prosena kaša
Proseno kašo skuhamo v mleku z malo soli in sladkorja in jo ohladimo. Nato jajca ločimo beljake in rumenjake ter iz beljakov naredimo sneg. Maslo penasto umešamo in dodamo še rumenjake in sladkor. Rumenjake nato zmešamo s proseno kašo, zatem pa dodamo še sneg iz beljakov ter suhe slive, vse skupaj prestavimo v posodo, ki smo jo predhodno namazali z maslom. Na vrh pa položimo na krhlje narezana jabolka. V pečici pečemo 35 do 45 minut na 190 °C (na srednji rešetki).